Malzemeler (2 kişilik):
2 adet orta boy patates
4 su bardağı kaynar su
1 limonun suyu
1/3 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Renklendirmek için malzemeler:
1 tatlı kaşığı dolusu keten tohumu (kahverengi için)
10 sap maydanozun yaprakları (yeşil renk için)
1 çay kaşığı dolusu safran (turuncu renk için)
1 çay kaşığı dolusu sarımsak tozu (sarı renk için)
1 çay kaşığı dolusu kırmızı pul biber (kırmızı renk için)
1 çay kaşığı dolusu sumak (bordo renk için)
Renklendirme konusunda kendi yaratıcılığınızı da kullanabilirsiniz. Örneğin ince rendelenmiş havuç, kıyılmış dereotu, nane, ufalanmış beyaz peynir vs.
Yapılışı:
Patatesleri güzelce yıkadıktan sonra sebze soyucu ile kabuklarını doğrayın.
Bir tencereye koyarak üzerine 4 su bardağı kaynar su ekleyin ve patatesler yumuşayana kadar haşlayın. Eğer çabuk haşlanmasını isterseniz, patatesleri gelişi güzel küp küp doğrayabilirsiniz.
Püre haline getirdikten sonra patateslerin tamamen soğuyup şekil verecek kıvama gelmesi için oda sıcaklığında ya da buzdolabında bekletin.
Patates püresi soğurken renklendirme malzemelerini hazırlayabilirsiniz:
Keten tohumunu yağsız tavada koyu kahverengine dönene kadar kavurup kullanın. Kavurmazsanız sert olacağından zor yenecektir.
Maydanozların yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.
Safranı, sumağı, sarımsak tozunu ve pul biberi ayrı ayrı düz tabaklara koyun.
Patates soğuduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayarak top şekli verin ve hangi rengi oluşturmak istiyorsanız o malzemenin üzerinde yuvarlayın.
Benim kullandığım patateslerden 11 adet top çıktı. Bu nedenle kullandığınız patatesin büyüklüğüne ve topların iriliğine göre sayı değişebilir.
Sofraya cıvıl cıvıl renk getiren bu harika mezeyi kağıtta çipura buğulama yanında sunabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder