30 Mart 2014 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Malzemeler (4 kişilik):

Yarım kilo pırasa
1 adet havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolu dolu pirinç
1,5 su bardağı kaynar su
2 adet kesme şeker
Bir tutam tuz
Yarım limonun suyu

Yapılışı:

Pırasaları bir parmak kalınlığında dilim dilim doğrayın. Ben çaprazlamasına doğramayı tercih ediyorum ama sizin tercihinize kalmış. Pırasaları kestikten sonra bir müddet suda bekletmenizi tavsiye ederim, aralarında kalmış toprak varsa hepsi temizlenir.

Havucun üst kabuğunu soyup yarım santimlik dilimler halinde kesin.

Yayvan bir tencereye (imam bayıldı tenceresi olabilir) zeytinyağını koyun. Zeytinyağı kızdığında havuçları ekleyip karıştırarak biraz kavurun.

Havuçlar çok az renk değiştirdiğinde pırasaları ekleyin, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pırasalar biraz yumuşayana kadar pişirin. Pişme esnasında pırasalar su bırakacaktır.

Suyunu çekmeye başladığında kaynar suyu, pirinci, şekeri, tuzu ve limon suyunu ekleyin. Yine kısık ateşte suyun neredeyse tamamını çekene kadar pişirmeye devam edin. Tabi ki kapağı kapalı olmalı.

Önemli bir noktayı belirteyim. Pırasaları tencereye koyduktan sonra çok fazla karıştırmayın, yoksa pırasalar zedelenebilir.

Su düzeyi pırasaların altında kaldığında ocağı kapatıp tencerenin kapağını açmadan ılınmasını bekleyin. Ilındığında servis tabağına alabilirsiniz.

Zeytinyağlı pırasayı, aynı zeytinyağlı portakallı kerevizde olduğu gibi portakal suyuyla da yapmak mümkün. Bu durumda şeker, limon suyu ve su ilavesi yapmayın. Sadece 2 bardak portakal suyu ve tuz eklemeniz yeterli olacaktır.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder