22 Mart 2014 Cumartesi

VEJETARYEN PATLICAN OTURTMA


Malzemeler (4 kişilik):

2 adet uzun ve olabildiğince şişman patlıcan (kemer patlıcan olmalı bostan patlıcanı bu yemeğe yakıştırmıyorum)
3 adet domates
1 adet büyük kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım yemek kaşığı domates ya da acı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Bir fiske karabiber
3,5 çay bardağı kaynar su
Kızartmalık yağ

Yapılışı:

Patlıcanları 1 parmak kalınlığında dilim dilim doğrayın. Çok ince doğramamaya dikkat edin yoksa kızardığında hiç eti kalmıyor. Bu nedenle bir parmaktan biraz daha kalın düşünebilirsiniz.

Dilimlenmiş patlıcanların acısının çıkması için bir tutam tuz ve yarım çay bardağı sirke kattığınız suda bekletin. Sirke ve tuz patlıcanın acılığını aldığı gibi, kızarma aşamasında fazla yağ çekmesini de önleyecektir (burada bahsedilen su ve tuz miktarı, malzemeler listesinde yazanlar değildir).

Soğanı yemeklik doğrayın.

Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.

Maydanoz ve dereotlarının yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.

Genişçe bir tencereye (imam bayıldı tenceresi olabilir), 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyup biraz ısıtın. Yağ kızdığında soğanları ekleyip sürekli karıştırın ki tencereye yapışmasınlar ve eşit olarak yağlanabilsinler.

Soğanlardan 1 dakika sonra salçayı ekleyin. Yine sürekli karıştırın.

Salça eşit olarak dağıldığında domatesleri ekleyip, birkaç defa daha karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısık duruma getirin.


Domatesler pişerken kızartmalık yağı kızdırın. Yağ kızdığında patlıcanları temiz bir havluyla kurulayıp (yoksa yağa koyduğunuzda patlar) yağın içine atın.


Patlıcanların kızarma aşamasında domateslere yarım çay bardağı kaynar su, tuz, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz, karabiber ve kimyon ekleyin. Biraz karıştırıp, bu karışımı bir tabağa alıp bekletin.

Patlıcanların her iki yüzü de kızardığında, yağdan çıkartıp domatesli karışımı pişirdiğiniz tencereye yanyana dizin. İç malzemeye çok fazla yağ koyulmadığı için, patlıcanları yağdan çıkarttığınız gibi pişme tenceresine alabilirsiniz. Böylece yemeğinizin yağ dengesi tam olacaktır.

Tüm patlıcanların kızarması ve tencereye dizilmesi bittiğinde, domatesli karışımı üzerlerine eşit olarak yaydırın. Eğer tencerenizde hepsinin yanyana dizilmesine yetecek kadar yer yoksa, birkaç tanesini üstlere de koyabilirsiniz.

En son tencereye 3 çay bardağı kaynar su ekleyip, yine kapağı kapalı olarak kısık ateşte yarım saat pişirin.


Yanında şehriyeli pilav ve cacık öneririm.

Afiyet olsun :o)

Not: Patlıcan oturtmanın orijinalinde domatesli malzemeye kıyma da konulur. Ancak bu tarifi bir arkadaşımın ricası üzerine vejetaryen tarzında yazdım, tabi ki tarifi evimde yapıp tadına baktıktan sonra :o) Gerçekten çok lezzetli oluyor vejetaryen olmasanız bile bu haliyle de denemenizi tavsiye ederim.


2 yorum:

  1. Gülden hanım, sitenizi yeni gördüm ve anlattığınız gibi patlıcan yemeğini yaptım. İnanın sizinkinden bile güzel oldu :) öğlen yemeğine bir kaç arkadaşım geldi. en çok bu yemeği sevdiler çok ama çok teşekkürler. Bundan sonra sitenizi sık sık ziyaret edeceğim bilgiler ve yemekler harika tarifler tam yerinde ve normal evlerde olan malzemeler ile yapılıyorlar. ellerinize ve bilginize sağlık ...

    YanıtlaSil
  2. Güzel mesajınız için çok teşekkür ederim, beni çok mutlu ettiniz. ellerinize sağlık ve afiyet olsun :o) Çok sevgiler :o)

    YanıtlaSil