26 Mart 2014 Çarşamba

BALIK NASIL SAKLANIR?


Yapacağınız yemeğin güzel ve sağlıklı olabilmesi için, balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir. Çünkü balık, kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve marine etmek denilen terbiyeye dayanmaz.

Balığın mutlaka taze alınıp tüketilmesi ya da saklanması gerekir (Bakınız: Balığın taze olduğu nasıl anlaşılır?)

Balık alınırken ne kadar dikkatliyseniz, saklarken de aynı özeni göstermelisiniz. Balıklar ortalama olarak oda sıcaklığında (oda sıcaklığı 20 dereceden fazla olmamalı) 20 saat tazeliklerini korurlar. Tabi ki bu durum özellikle kış ayları için geçerlidir. Eğer yazın oda sıcaklığında bekletecekseniz bulunduğunuz ortamda klima olmalıdır.

Eğer bekletme süreniz 20 saati geçecekse temizlenerek buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir.

Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir. Eski tip bir buzluğunuz varsa ve sadece 0 dereceye kadar soğutuyorsa en fazla 14 gün dayanır.

Günümüz teknolojisine sahip buzdolaplarının buzluk kısımları ise -18 dereceye kadar soğutabildiğinden (buzdolabında deep-freeze denilen bölüm) balığın cinsine göre dayanma süresi uzar:

Hamsi, sardalya, istavrit gibi küçük balıklar deep freeze'de 3 ay,
Çipura, lüfer, palamut gibi iri balıklar ortalama 5-6 ay,
Bir kilodan daha büyük balıklar ise 6-8 ay dayanır.

Eğer kullanılan deep freeze yani buzluk -25 derece olabiliyorsa o zaman belirtilen sürelerin %50 üzerine çıkılabilir.

Başlangıçta balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Ancak bu kural büyük balıklar için geçerlidir. Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur.

Bütün et çeşitlerinde olduğu gibi balıkta da aynı kural vardır. Buzluktan alınıp çözdürülen herhangi bir balık kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Çünkü bu durum balığın bakteri üretmesine sebep olur ki bu bakteri de sağlığınızı tehlikeye atar.

Bu nedenle balık donduracağınız zaman tüketilme miktarına bağlı olarak parçalara bölerek dondurabilirsiniz. Böylelikle sadece yiyebileceğiniz kadarını çözdürmüş olursunuz.

Benim tavsiyem dondurduğunuz balıkların poşetine satın alınma tarihini belirten ufak bir kağıt yazıp yapıştırmanız.

Dondurulmuş balığı çözdürürken et çözdürme yöntemini uygulamanız gerekir. (Bakınız: Et nasıl çözdürülür?)

Küçük bir not ekleyeyim. Balıkları dondurmadan önce bir tutam tuzla tuzlarsanız, balık etinin diriliğini muhafaza etmesini sağlamış olursunuz.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder