18 Mart 2014 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI



Malzemeler (25 adet dolma):

30 adet kuru patlıcan
2 litre kaynar su

İç malzemesi:

300 gram yağlı kıyma
3/4 su bardağı pilavlık ve köftelik bulgur karışımı (arzu ederseniz sadece pilavlık ya da sadece köftelik bulgur da kullanabilirsiniz)
1 adet büyük kuru soğan (ya da 2 adet orta boy)
10 iri diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ (ben fındık yağı kullandım)
2 yemek kaşığı dolusu acı urfa biber salçası
1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 yemek kaşığı limon suyu veya erik ekşisi
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı tepeleme sumak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber

Pişirirken üzerine dökmek için:

2 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolusu tercihe göre domates ya da acı biber salçası
2 çay kaşığı sumak

Yapılışı:

Patlıcanları soğuk suda zedelemeden yıkadıktan sonra dolmaları pişireceğiniz tencereye koyup üzerine 2 litre kaynar su döküp kapağı kapalı olarak 20 dakika haşlayın. 20 dakika geçtiğinde ateşi söndürüp, patlıcanları bir kevgire dökerek suyunun süzülmesini sağlayın. İç malzemeyi hazırlayana kadar patlıcanları kevgirde ılınmaya bırakın.

Soğanın kabuğunu soyup elinizden geldiğince ufak bir şekilde yemeklik doğrayın.

Sarımsakların da kabuklarını soyup çok küçük parçalar halinde doğrayın. Mümkünse sarımsakların soğandan da küçük doğranması gerekiyor (sarımsakları ezip suyunu çıkartmayın yoksa acılığını da verir, sadece doğrayın)

Bir kabın içine doğranmış soğan ve sarımsaklarla beraber kıyma hariç iç malzemesi kısmında yazan tüm malzemeyi koyup, elinizle hafifçe yoğurarak karıştırın. Tüm malzemenin eşit dağıldığından emin olun.

Malzemeleri karıştırdıktan sonra, yaklaşık 1 saat kadar bulgurun şişmesi için ağzı kapalı olarak bekletin. Aslında bekletmeden yapanlar da var, ancak bu şekilde bulgur tüm lezzetleri tam olarak içine çekeceğinden tadı daha güzel olacaktır. Bulgurun şişmesi için su koymanıza gerek yok. Bu haliyle rahatlıkla şişiyor. Tabi ki tam pişmiş kadar yumuşamıyor ama zaten pişirdiğinizde tam yumuşaklığına kavuşacaktır.

İç malzemesinde yazan domates salçasının yerine de acı biber salçası koyabilirsiniz. Tamamen acıyı ne kadar sevdiğinize bağlı. Ben misafirlere sunmak için yaptığımdan domates salçası da ekledim.

Bulgur biraz şiştikten sonra içine kıymayı ilave edip yine hafifçe yoğurarak karıştırın. Tüm malzeme eşit dağıldığında arzu ederseniz tadına bile bakabilirsiniz, çünkü çiğ köfte gibi kıyma baharattan dolayı pişme özelliği gösteriyor ve rahatsız etmiyor :o)

İç malzeme hazır olunca patlıcanların içine doldurmaya başlayın. Önemli olan patlıcanların üzerinden serçe parmak kalınlığında bir boşluk bırakmak. Patlıcanları doldurdukça tencereye ağızları yukarıya bakacak şekilde dizin.

Tüm patlıcanları bitirdiğinizde bir kaseye 1 çay bardağı sıvı yağı, 2 su bardağı kaynar suyu, 2 çay kaşığı sumağı ve 1 yemek kaşığı dolusu domates veya acı biber salçasını koyup iyice karıştırın.

Üzerine dökülecek sos karıştığında patlıcanların ağızlarından içeriye gelmek üzere tencereye gezdirerek dökün. Dökme aşamasında her patlıcanın açık olan ağzından bölüştürerek koymayı tercih ediyorum. Böylelikle sosun hepsine eşit dağıldığından emin olabiliyorum.

Tencereye dizilip sosunun dökülmüş hali
Tüm sosu döktüğünüzde üzerine ağırlık yapması için bir tabağı ters olarak kapatıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın.

Tüm suyu çektiğinde altını kapatıp 10 dakika kendine gelmesi için bekletin ve sonrasında servis tabağına dizin. Servis tabağına dizdiğinizde tencerede kalan bir miktar sos varsa, bir kaşıkla patlıcanların üstlerinden dökün.


Kuru patlıcan dolması kebap türlerinin yanına çok yakışacaktır. Aynı zamanda babagannuş da sofranızda bulunmalı :o)

Afiyet olsun :o)

Not: Kullandığınız patlıcanların boyutuna göre verdiğim patlıcan sayısı birkaç tane az gelebilir ya da elinizde fazladan kalabilir. Bu nedenle 35 adet kuru patlıcan bulundurmanızı tavsiye ederim. Elinizde artan patlıcan olursa haşlanmış haliyle buzlukta dondurabilir, kullanmak istediğinizde tekrar çözdürebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder