30 Mart 2014 Pazar

DERDE DEVA KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI


Keten tohumunun öyle çok faydası var ki, uzun bir liste yapılabilir. Öncelikle faydalarını sıralayıp, sonra da nasıl tüketebileceğiniz konusunda bilgi vermek istedim.
Faydaları:

* Kabızlık sorununu çözer,
* Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini arttırır,
* Kalp ve damar hastalıklarından korur,
* Yüksek tansiyonu olanlar için çok faydalıdır, çünkü tansiyonu düşürür,
* Sinir sistemini güçlendirir,
* Kan şekerini dengeler, bu nedenle şeker hastaları da kullanabilir,
* Yaşlanmayla birlikte gelen unutkanlığa çözüm getirir ve dikkat toplamayı sağlar,
* Egzama ve sedef hastalıklarında faydalıdır,
* Solunum yolu hastalıklarının iyileştirilmesinde yardımcı olur,
* Öksürüğü giderir,
* Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir,
* Mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesinde yardımcı olur,
* Kemikleri güçlendirir, özellikle menapoz dönemindeki en faydalı besinlerden biridir,
* Sinir sistemini güçlendirmesi nedeniyle de menapoz döneminde rahatlama sağlar,
* Kötü kolestrol denilen LDL kolestrol ve trigliserit seviyelerini düşürür,
* Romatizmal hastalıkları önler,
* Hafızayı güçlendirir,
* Konsantrasyon sorunları olanların konsantrasyonlarını toplamalarında çok yararlı olur,
* Ruhsal sinir bozukluklarına karşı iyi gelir,
* Kaynatılıp suyuyla gargara yapıldığında ağız içindeki yaraların iyileşmesinde yardımcı olur,
* Hormonlara bağlı kanser türlerinin oluşumunu engeller,
* Tümör hücrelerinin büyümesini önler.

Listede de gördüğünüz gibi faydaları oldukça fazla. Keten tohumunun nasıl tüketileceğine gelirsek:

4 farklı yöntemde kullanılabilir:

1- Toz halinde: Bunun için bir tatlı kaşığı keten tohumunu havanda iyice dövün. Tamamen un haline geldiğinde tamamını yutup üzerine de bir bardak su için. Keten tohumu sert olduğundan, ezmek biraz zahmetlidir. Ama bir müddet uğraştıktan sonra ezildiğini göreceksiniz. Günlük olarak 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketilmesi yeterlidir.

2- Kaynatarak: 1 tatlı kaşığı keten tohumunu yine havanda dövdükten sonra, bir bardak kaynar suyun içinde bekletin ve için. Yine günlük bir tatlı kaşığı yeterli olacaktır. Bu yöntemle ağız içi yaralarını geçirmek için gargara da yapılabilir.

3- Tohum halinde: 1 tatlı kaşığı keten tohumunu olduğu gibi ağzınıza atıp, uzun bir süre iyice ezilene kadar çiğneyerek yiyebilirsiniz. Keten tohumunu yutmadan önce iyice ezmek önemlidir. Yoksa midenizde parçalanmayacak ve hiçbir faydasını görmeden bağırsaktan dışarı atılacaktır.

4- Kavurarak: Benim en sevdiğim yöntemdir. Yine 1 tatlı kaşığı keten tohumunu yağsız teflon tavaya koyup, koyu kahverengi bir renk alana kadar kavurun. Kavurma işlemi esnasında bazı keten tohumları mısır gibi patlar :o) O nedenle yüzünüzü çok fazla tavaya yaklaştırmayın :o) Kavrulmuş keten tohumlarının çok kolay çiğnendiğini göreceksiniz.

Keten tohumunu toz ya da kavrulmuş haliyle salatalarda da kullanabilirsiniz. Hatta yaptğınız keklerin, poğaçaların içlerine de çok yakışacaktır.

Sağlıklı günler dilerim :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder