Malzemeler (10 dilim):
400 gram ıspanak
1 küçük kuru soğan
3 yumurta
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
200 gram labne peynirli sos (bakınız: labneli sos)
1,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 adet iri közlenmiş kırmızı biber turşusu (bakınız: kırmızı biber turşusu)
Yapılışı:
Öncelikle fırını 180 dereceye getirip çalıştırın ki siz hazırlama işlemini yaparken ısınsın.
Ispanakları gelişi güzel doğrayın. Suda bekletme yöntemi ile tüm kumu gidene kadar çok iyi yıkayın.
Yıkanmış ıspanakları kaynar suda 10 dakika haşlayıp delikli bir kevgire dökün ve suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzüldüğünde tüm suyunun gitmesi için iyice sıkarak blendera koyun (ben bu tarifte ıspanakların saplarını, hatta köklerini de kullandım. Eğer kökleri de kullanacaksınız suda 20 dakika haşlamanız gerekir).
Soğanı küçük küçük yemeklik doğrayıp 2 yemek kaşığı sıvı yağda yumuşayana kadar kavurun.
Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın.
Blenderdan geçirilmiş ıspanaklara, yumurta sarılarını, bir tutam tuzu, bir fiske karabiberi, yağda kavrulmuş soğanları katın ve bir kaşıkla iyice karıştırın.
En son unu da ıspanaklara katıp eşit dağılana kadar karıştırmaya devam edin.
Yumurta aklarına çok az bir miktarda (küçük bir fiske diyebilirim) tuz katıp kar haline gelene kadar blenderla veya bir çatalla çırpın.
İyice köpük olduğunda ıspanaklara katıp çok fazla ezmeden ve yumurta aklarını olabildiğince söndürmeden karıştırın.
Bir fırın tepsisine veya genişçe bir borcama yağlı kağıt serin.
Ispanaklı karışımı yağlı kağıt üzerine dökerek üzerini olabildiğince düzleştirin (1 santim kalınlığında yaymanız yeterli. Karışımı dikdörtgen şeklinde yaydırmanız gerekiyor).
Önceden ısıtmaya başladığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
Ispanakların pişmesi esnasında labneli sosunuza 1,5 yemek kaşığı süzme yoğurdu katıp çırpın.
Ispanak piştiğinde fırından çıkartıp 1-2 dakika kendisine gelmesini bekleyin.
Sonrasında yağlı kağıtla beraber ıspanağı rulo şeklinde sarın ve 5 dakika bu şekilde bekletin.
Yeterli süre geçtiğinde ıspanak rulosunu açıp içerisine önce labneli sosu yaydırarak sürün.
Üzerine közlenmiş kırmızı biber turşusunu yerleştirin.
Tüm malzemeler yerleştiğinde, bu defa yağlı kağıt olmadan ıspanağı tekrar rulo yapın.
Rulo yapma işlemi esnasında kenarlarından fazlalık labne sos dışarı çıkabilir, sorun etmeyin :o)
Ispanaklı ruloyu bir tabağa koyup, 2,5 saat buzdolabında bekletin.
Yeterli süre geçtiğinde dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder