Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
31 Mayıs 2014 Cumartesi
KIYMALI BEZELYE
Malzemeler (4 kişilik):
2 su bardağı dolusu taze ayıklanmış bezelye
1 adet 100 gram kıyma kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet domates
2 tatlı kaşığı domates salçası
1/3 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.
Havucun üzerini sebze soyucu ile kazıyıp çok küçük küpler halinde kesin.
TARÇINLI SU ŞİFASI
Bugünden itibaren 3 gün boyunca tarçınlı su, limonlu su ve alkali suyun nasıl uygulandığını ve faydalarını açıklamaya çalışacağım.
İlk yazıma tarçınlı su ile başlıyorum. Öncelikle faydalarını sıralayayım:
30 Mayıs 2014 Cuma
PİLİÇ TOPKAPI
Malzemeler (1 kişilik):
1 adet kemiği çıkartılmış bütün halde tavuk but (derisi üzerinde olmalı)
2 yemek kaşığı iç pilav (tarif için lütfen tıklayınız: İç Pilav)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
1 çay kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı un
1 tatlı kaşığı dolusu tereyağ
Yarım çay bardağı kaynar su
Yapılışı:
Tavuk butunun kemiğini kendiniz çıkartmak isterseniz lütfen tıklayın: Tavuk Nasıl Parçalanır?
İlk aşamada kemiği çıkartılmış tavuk butunu inceltmeniz gerekiyor. Eğer imkanınız varsa bunu kasabınızdan rica edin.
ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI (ZEYTİNYAĞI MUCİZESİ)
Zeytinyağının katkısız olduğunu en iyi tadından ve görüntüsünden anlarsınız. Öncelikle renginin çağla yeşilinin koyusu olması gerekiyor. Rengi açıldıkça saflığını kaybetmiş demektir. Ayrıca saf zeytinyağının tadı buruk yani acımsıdır. Marketlerde satılan zeytinyağlarının ise neredeyse tamamı açık renkli ve yenildiğinde hissedilmeyecek düzeydedir.
Pişen yemeklerde rafine, salata gibi çiğ yenen yiyeceklerde ise sızma zeytinyağı kullanmak doğru olur. Zeytinyağı ısıya maruz kaldığında çabuk yanar. Bu nedenle kızartmalarda kullanmamak gerekir.
Tabi ki katkısız zeytinyağı bulmak zor. Hele de GDO'lu gıdaların üretimine göz yumulduğu bir ortamda bulunduğumuz düşünülürse... (Ne yazık ki yeni çıkan bir yasaya göre, bir ürüne GDO bulaşmasını affeden bir tutum sergileniyor. Geçenlerde bir bebek mamasında çıkan GDO'nun da böylece affedildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.)
Neyse biz konumuza dönelim... Saf zeytinyağının kullanım alanları ve faydaları şöyle:
29 Mayıs 2014 Perşembe
İÇ PİLAV
Malzemeler (4 kişilik):
1 su bardağı pirinç
1 adet büyük kuru soğan
4 tatlı kaşığı kuş üzümü
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
4 çay kaşığı dolusu tarçın
3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
1/4 demet dereotu
1/4 demet maydanoz
Bir fiske toz muskat (isteğe bağlı)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
1,5 su bardağı kaynar su (mümkünse tavuk suyu veya et suyu)
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup çok küçük yemeklik doğrayın.
TOPUK ÇATLAKLARINI GİDEREN DOĞAL YÖNTEM
Yazın gelmesiyle ayakkabılarımız da bantlı, parmak arası gibi açık modellerden olmaya başladı. Bu tür ayakkabıların en kötü tarafı ayaktaki tüm kusurları ortaya çıkartması. Özellikle ayakkabının kenarından görünen çatlak ve bakımsız topuklar oldukça kötü bir görüntü veriyor. Bu nedenle bugün size evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz çok etkili bir yöntem sunuyorum.
2 litre kaynar su
1 yemek kaşığı dolusu deniz tuzu
1 yemek kaşığı limon suyu
Suyu sıkılmış yarım limon
4 adet normal aspirin (eczanelerde kolaylıkla bulunabilir. Kesinlikle efervesan olmamalı, normal aspirin kullanılmalı)
1 yemek kaşığı vazelin
Yapılışı:
Aspirini havanda tokmakla iyice dövüp un haline getirin.
BEYİN SALATASI
Malzemeler (2 kişilik):
2 adet kuzu beyin
1 yemek kaşığı sirke
1 adet kereviz sapı
1 adet küçük havuç
1 adet küçük kuru soğan
Bir tutam tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Çeyrek limonun suyu
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup gelişi güzel 3-4 parçaya bölün.
Havucun kabuğunu sebze soyucu ile soyup yine 3-4 parçaya bölün.
Kereviz sapını 2'ye kesin.
FAST FOOD, HAZIR GIDA VE ŞARKÜTERİ GERÇEĞİ
Çocuklarımızın da bayıla bayıla yediği her tür fast food ürünleri, bulyonlar, hazır çorbalar, birçok yerde satılan döner - köfte gibi gıdalar, soslar, paketli veya paketsiz hazır yemekler, bisküviler, hazır tatlılar, şekerlemeler, çikolatalar, cipsler, konserveler, hazır içecekler (gazlı veya meyve suları), salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri ne yazık ki sağlığımızı tehdit ediyor. Lezzetine doyamadığımız, yedikçe daha çok yediğimiz bu tür gıdalarla aslında kendimizi ve sevdiklerimizi hasta ediyoruz. Bunun en önemli sebebi birçoğunun içeriğinde kullanılan "Monosodyum Glutamat" , kısaltılmışıyla "MSG", kod olarak yazılışıyla "E621" ve halk arasındaki adıyla "Çin Tuzu"!!! Katıldığı ürüne büyük bir lezzet katarak bağımlılık yaratılmasına sebep olur.
27 Mayıs 2014 Salı
FIRINDA UNSUZ ISPANAKLI MÜCVER
Malzemeler (4 kişilik):
1 kilo ıspanak
2 adet yumurta
3 su bardağı dolusu rendelenmiş eski kaşar
Bir fiske karabiber
2 yemek kaşığı ufalanmış beyaz peynir
Yapılışı:
Ispanakları ince ince kıyıp suda bekletme yöntemiyle yıkayın.
SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN TOPLATILAN GDO'LU BEBEK MAMASI
Bildiğiniz gibi bloğumu yazarken sağlık konularına çok önem veriyorum. Bu nedenle çok ender olarak gazetelerde gördüğüm sağlıkla ilgili çok ciddi haberleri de sizlere duyurmaya çalışıyorum.
Ne yazık ki bu defaki haber bebeklerin sağlığını tehdit eden bir gıdadan bahsediyor. Haberi başka basın yayın organlarında da görmekle birlikte bu yazı için şu kaynaktan aldım: www.ulusalpost.com
Bu yazıyı yazdıktan birkaç gün sonra ne yazık ki bu paragrafı ekliyorum. Sağlık Bakanlığı bebek mamaları da dahil olmak üzere GDO'lu gıdaların satışını serbest bıraktı. resmi gazetede dün (29. Mayıs. 2014) tarihli yazan yazıya göre belli bir seviyeye kadar GDO'ya izin veriliyormuş. Belli bir seviyeye kadar olan GDO ne demek tam bilemiyorum ama anladığım kadarıyla Sağlık Bakanlığı, başındaki sağlık kelimesine ne yazık ki sadık kalamadı. Kısaca bu haberde okuyacağınız ürünler toplatıldı kısmını ciddiye almayın. GDO'lu gıdalar bakanlığın onayıyla tüm marketlerde...
Haberi olduğu gibi yayınlıyorum:
26 Mayıs 2014 Pazartesi
PÜRELİ ÇANAK KÖFTE
Malzemeler (8 adet):
Yarım kilo kıyma
Bir küçük boy kuru soğanın yarısı
Yarım dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
1/3 demet maydanoz (isteğe bağlı, ben koymamayı tercih ettim)
8 yemek kaşığı sütlü püre
3 kibrit kutusu büyüklüğündeki taze kaşarın rendesi
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası (ben acı sevdiğimden acı biber salçası kullanmayı tercih ettim)
Yarım su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.
Bayat ekmeği suda biraz bekletip iyice suyunu sıkarak sudan çıkartın.
KIŞ SEBZELERİ VE FAYDALARI
4 günlük yazı dizimin son aşaması olan kış sebzelerinin faydalarını tek tek açıklamaya çalıştım. Sağlıklı beslenmeye çok önem veren biri olarak, bu konuda bilinçli tüketim de dikkat ettiğim konulardan biridir. İşte kış sebzeleri ve faydaları:
25 Mayıs 2014 Pazar
PATLICAN SALATASI
Malzemeler (4 kişilik):
2 adet irice kemer patlıcan
1 büyük diş sarımsak
1 limonun suyu
1/3 çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Bir yemek kaşığı dolusu yoğurt (İsteğe bağlı, salatanın rengini açmak için kullanılır)
Yapılışı:
Patlıcanları ateşte közleyin (bakınız: patlıcan nasıl közlenir?)
Sarımsağı bir tutam tuzla iyice sulanana kadar ezin.
KIŞ MEYVELERİ VE FAYDALARI
Her mevsimin meyveleri ve sebzeleri bizlere harika lezzetler ve sağlık imkanları sunuyor. Gerçi şu anda yaza giriyoruz ama belki bir gün ihtiyacınız olur diye düşünerek kış meyvelerini ve faydalarını yazmak istedim.
24 Mayıs 2014 Cumartesi
MÜCVER
Malzemeler (8 adet):
1 adet kabak
1 yumurta
1 tatlı kaşığı dolu dolu un
Yarım kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
2 sap taze soğan
6 sap maydanoz
6 sap dereotu
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Kızartmalık yağ
Yapılışı:
Kabağın kabuğunu sebze soyucu ile soyup rendeleyin.
YAZ SEBZELERİ VE FAYDALARI
Dünkü yazımda yaz meyveleri ve faydalarından bahsetmiştim. Bugün ise manav tezgahlarında yerini alan yaz sebzelerini ve faydalarını sıralıyorum. Aslında kışın da bu sebzeler bulunuyor, ancak uzmanların da her zaman tavsiye ettiği meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek.
23 Mayıs 2014 Cuma
ARPACIK SOĞAN KAVURMASI
Malzemeler (1 kişilik):
15 adet arpacık soğan
2 diş sarımsak
1 adet sivri biber (tercihe göre acı olabilir)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1,5 yemek kaşığı soya sosu
Bir tutam pul biber (isteğe bağlı)
Bir fiske kimyon
Bir fiske karabiber
Yarım çay kaşığı sumak
Yapılışı:
Arpacık soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyun.
Biberin iç çekirdeklerini çıkartıp çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
YAZ MEYVELERİ VE FAYDALARI
Yazın yaklaşmasıyla birlikte yaz meyvelerini de rengarenk, tezgahlarda görmeye başladık. Sıklıkla tüketmemiz gereken bu meyvelerin birçok faydalı özelliği bulunuyor.
Özellikle zayıflamak ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin rafine şekerden uzak durarak bu meyvelerden sıklıkla tüketmelerini ve bu yazı en sağlıklı biçimde geçirmelerini öneriririm.
İşte yaz meyeveleri ve sundukları faydalar:
PİRİNÇ LAPASI
Malzemeler (4 kişilik):
Bir su bardağı baldo pirinç
3,5 su bardağı kaynar su
3/4 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Pirinçleri arzu ederseniz soğuk suyla yıkayıp, kevgire boşaltarak suyunun gitmesi için süzün (ben pirinçleri yıkamadan kullanmayı tercih ediyorum, çünkü içeriğindeki nişastanın gitmesini istemiyorum). Yıkama işlemi esnasında pirinçleri sıkarak zarar vermemeye dikkat edin.
DİŞ BAKIMI VE BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ
Sararmış dişler özellikle görüntü olarak çok rahatsız edicidir. Dişlerin sararmasının birkaç sebebi vardır:
* Düzenli olarak fırçalamamak,
* Ağız hijyenine dikkat etmemek,
* Kahve, çay tüketimi,
* Şekerli gıdalar,
* Gazlı içecekler,
* Sigara,
* Alkollü içecekler,
* Kalıtsal özellikler...
Dişlerin beyazlaması için öncelikle yukardaki maddelerin bilinmesi ve yaşam tarzının buna göre ayarlanması gerekmektedir.
Diş doktorlarının önerisi dişleri, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa fırçalamak. Fırçalamalar esnasında dil de temizlenmesi için hafifçe fırçalanabilir. Ayrıca dişlerin arasında kalmış olan yemek artıklarını da diş ipi kullanarak temizlemek gerekir.
21 Mayıs 2014 Çarşamba
ZEYTİNYAĞLI BAMYA
Malzemeler (6 kişilik):
450 gram temizlenmiş bamya
1 adet domates
1 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1/3 çay bardağı limon suyu
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı şeker
1,5 su bardağı su
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.
Domatesin kabuğunu soyup küp küp doğrayın.
Sarımsakların kabuğunu soyun (doğramayın diş halinde kullanılacak).
Çelik tencereye malzemeler listesinde yazan tüm malzemeyi koyun (doğranmış domates, soğan ve diş halindeki sarımsaklar da konuluyor).
Pişirmeye başlamadan önce çok az karıştırın.
Orta hararetli ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak bamyalar yumuşayana kadar pişirin.
Bamyayı pişme esnasında kesinlikle karıştırmayın yoksa dağılmasına sebep olursunuz.
Suyunu çektiğinde ateşin altını kapatıp ılınması için yine tencerede bekletin.
Ilınınca servis tabağına alabilirsiniz.
Yanında tavada tavuk kanat ızgara ve patlıcanlı pilav da sunabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
EV YAPIMI DOĞAL ŞAMPUAN
Evlerimize ne yazık ki birçok ürünle, bizlere ve sevdiklerimize zarar veren kimyasalları almış oluyoruz. Bu kimyasallar sadece temizlik malzemelerinde de değil gıdalarda da oluyor.
Tabi ki doktor değilim, ancak son dönemlerde artan kanser vakalarının çoğunluğunun bu maddelerden kaynaklandığı çok açık. Hatta bu konunun bilim adamları tarafından çeşitli zamanlarda onaylandığı da bir gerçek.
Bu nedenle evime aldığım her ürünün ister gıda, ister temizlik ürünü vs olsun doğal olmasını tercih ediyorum. Gıdaları olabildiğince ve tabi bulabildiğimce organik ürün satan yerlerden seçiyorum. Hatta baharatları ve tuzu bile organik olarak kullanıyorum.
Geçenlerde şampuanın içeriğinde bulunan maddeleri "içindekiler" kısmında okudum ki, bu kadar çok kimyasal malzemeyi saçıma sürdüğüme pişman oldum. Hatta canım yeğenimin de "bebe şampuanı" adı altında bile olsa bu kimyasallara maruz kalmamasına karar verdim.
Kullandığınız şampuan ne kadar çok köpürme özelliğine sahipse, o kadar zararlı demektir. Çünkü sadece zararlı kimyasallar bir araya geldiğinde bu kadar köpürme sağlar. Bu nedenle şampuan köpürdüğü için sevinmemenizi tavsiye ederim.
Tüm bu düşüncelerimden dolayı, evde şampuanımı kendim yaptım. Öncelikle sonucunu söyleyeyim, kabul ediyorum oluşan renk piyasadan aldığımız o rengarenk şampuanlar gibi güzel değil. Ancak saçımı yıkadığımda saçım inanılmaz parladı ve canlandı.
Hemen tarifi paylaşayım:
20 Mayıs 2014 Salı
HÜNKAR BEĞENDİ
Malzemeler (4 kişilik):
Yarım kilo kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan (ben 2 sap da taze soğan kattım, evde vardı renk versin istedim :o))
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı sirke veya kırmızı şarap (orijinalinde yok, ancak günümüz etleri o kadar sert oluyor ki bu şekilde lokum gibi yumuşatılabiliyor)
Yarım su bardağı kaynar su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Patlıcan beğendi (bakınız: Patlıcan Beğendi Nasıl Yapılır?)
Yapılışı:
Eti çelik bir tencereye koyup üzerine sıvı yağ, kaynar su ve sirke (veya kırmızı şarap) ekleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak, et tüm suyu çekene kadar pişirin. Böylece etiniz lokum gibi yumuşacık olacak ve ağızda dağılacaktır.
MUTFAKTA PRATİK ÖLÇÜLER
Mutfakta ölçülerin gramla verilmesi, eğer mutfak tartınız yoksa miktarı yanlış koymanıza neden olabiliyor. Yemek yaparken yemeğin başından sonuna kadar aynı kaşık ya da aynı bardağı ölçü olarak kullanır, en azından gıdalar arasındaki eşit dengeyi sağlamaya çalışırım.
Bugün sizlere sunacağım tabloyla hem sıvı hem de katı gıdaların ölçümlerindeki net karşılıklarını göstermek istedim. Bu tabloların sıklıkla işinize yarayacağını düşünüyorum.
EVDE PATATES CİPSİ NASIL YAPILIR?
Malzemeler (1 kişilik):
1 adet patates
Yarım çay bardağı sirke
2 tatlı kaşığı un
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Kızartmalık yağ
Yapılışı:
Patatesin kabuğunu soyup ince ince dilimleyin. Dilimlerin çok kalın olmaması gerekiyor, hatta 2 milim kalınlığında desem daha doğru bir tanım olur :o)
SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLEYEN GÜÇLENDİRİCİ BAKIM
Dengesiz beslenme, uykusuzluk, kötü hava koşulları, sigara, alkol ya da sıkıntı sonucu oluşan gerginlikle saç dökülmesi yaşanabilir.
Saçların dökülmemesi için düzenli olarak maske yapmak, mümkünse bebe şampuanı kullanmak ve saçı çok sert fırçalamamak gerekir. Ayrıca saçı sıklıkla havalandırmak, saç diplerine masaj yapmak da kan dolaşımını hızlandıracağından dökülmelerin önüne geçmekte önemli rol oynar.
Bugünkü yazımda sizlere dökülen saçlara uygulanabilecek bir maske tarifi veriyorum. Her zamanki gibi evinizde basit malzemelerle uygulayabileceğiniz, oldukça pratik ve bütçe dostu bir tarif.
13 Mayıs 2014 Salı
GUACAMOLE SOS
Malzemeler (2 kişilik):
1 adet yumuşak avokado
Yarım kırmızı soğan
1 adet domates
1 adet jalapeno biber (acı yeşil meksika biberi. Bulamazsanız 1 adet acı sivri biber de kullanabilirsiniz)
1 diş sarımsak
10 yaprak kişniş (bulamazsanız 10 adet maydanoz yaprağı da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı limon suyu
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Aldığınız avokado yumuşak değilse tarif kötü olacaktır. Bu nedenle 3-4 gün oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir.
DİBİ YANMIŞ TENCERE NASIL TEMİZLENİR?
Sanırım birçoğumuzun başına gelmiştir. Yemeğe özenirsiniz buna rağmen ufak bir dalgınlıkla dibi tutar ve yemek yanar. Yanmış yemeğe üzülürken bir yandan da tencereyi nasıl temizleyeceğimizi düşünürüz.
Bugün size bu konuyla ilgili birkaç yöntem sunuyorum:
* Tencerenin içine tüm yanıkları kapatacak kadar sirke koyup içine karbonat katın. Karbonat miktarı 1 su bardağı sirkeye 1 tatlı kaşığı dolusu olarak hesaplanmalı. Bu şekilde tencereyi 1 saat bekletip, içine sirke miktarı kadar su doldurun ve kaynatın. Kaynatma işlemi bittikten sonra tencereyi 24 saat bu şekilde bekletin. Ertesi gün bulaşık teliyle çok kolay temizlendiğini göreceksiniz.
* Diğer bir yöntem tencerenin içine su koyup, suyun içine de toz halindeki çamaşır deterjanından koyup kaynatmak. Yaklaşık 2 saat bu şekilde suyu kaynatıp, sonrasında altını kapatıp 2 saat de bu şekilde bekletin ve temizleyin. Eğer hala temizlenmek imkansız gibiyse işlemi tekrar yapıp, bu defa ateşi söndürdükten sonra, 24 saat bekletin ve temizleyin.
* Tencerenin içine tüm yanıkları kapatacak şekilde çamaşır suyu dökün. Ardından cif gibi bir sıvı temizlik malzemesi döküp bir gece sabaha kadar bu şekilde bekletin. Ertesi gün bulaşık ovma teliyle temizleyin.
* Yanık yerleri tamamen kapatacak kadar suyla doldurduğunuz tencerenize bulaşık makinesinde kullanılan tabletlerden atın ve yine kaynatın. Yaklaşık 2 saat kaynamadan sonra altını kapatıp, bulaşık teliyle ovalayarak temizleyin.
* Tencerenin içine yine yanıkları kapatacak kadar kaynar su ekleyip içine de herhangi bir marka yağ çöz dökün. Bir gece sabaha kadar bu şekilde bekletin, sabah çok kolay temizlendiğini göreceksiniz.
Güzel günler dilerim :o)
12 Mayıs 2014 Pazartesi
TEPSİ KEBABI
Birkaç sene önce kaybettiğimiz melek kalpli canım arkadaşım Günal Sürmeli'nin en sevdiği yemeklerden biri olan tepsi kebabını evimde onun anısına yaptım desem yalan olmaz. Aslında başlığı da Günal'ın Tepsi Kebabı olarak yazacaktım ama orijinal haliyle tutup açıklamamı buraya yazmayı tercih ettim.
Nur içinde yatsın...
Malzemeler (4 kişilik):
500 gram kıyma
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 adet kırmızı küçük boy kapya biber (tatlı kırmızı biber)
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1/4 demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Bir tutam pulbiber (isteğe bağlı)
Yarım su bardağı su (ben eklemedim çünkü bu kebabı çok sulu sevmiyorum ve bence sebzelerin suyu yeterli geliyor. Ancak orijinalinde olduğundan arzu ederseniz koyabilirsiniz)
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.
Sarımsağı bir tutam tuzla iyice suyu çıkana kadar ezin.
SÜTİŞ (AKARETLER - İSTANBUL)
Canım annem ve canım teyzemle birlikte geçenlerde Akaretler'deki Sütiş'e gittik. Aslında Sütiş benim yabancı olduğum bir mekan değil. Özellikle Emirgan'daki şubelerine birkaç defa gitmişliğim vardır ve yediğim yemeklerden çok da memnun kalmıştım.
Akaretler'deki şubesi biraz daha "sosyetik" tabir edebileceğimiz bir düzende yapılmış. Daha şık tabaklar, daha şık masa üstü tenteleri vs. Malum Akaretler bu aralar İstanbul'daki belli bir maddi düzeyin üzerinde bulunan kişileri sıklıkla ağırlıyor... Ancak hemen belirteyim ben Emirgan'daki doğal döşenmiş ve düzenlenmiş hallerini daha çok seviyorum. Sütiş benim kafamda yıllardır neredeyse her kesimin rahatlıkla gittiği bir mekan olarak yer etmiş. Hal böyle olunca biraz lükse kaçması benim çok hoşuma gitmedi. Ama Emirgan'daki aynı tadı bulacağımı düşünerek bu konuya çok da takılmadım (hesap gelince takılmam gerektiğini anlamış olacaktım!!!).
11 Mayıs 2014 Pazar
ETSİZ ÇİĞ KÖFTE
Malzemeler (16 adet):
3/4 su bardağı köftelik ince bulgur
2 yemek kaşığı dolu dolu acı biber salçası (Urfa veya Antep biber salçası olmalı)
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı isot (acı pul biber)
2 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3/4 çay bardağı sıvı yağ
15 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Kuru soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.
AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN GIDALAR VE YÖNTEMLER
Ağız kokusu toplumda birçok kişinin rahatsızlığıdır ve kişiyi bu nedenle sosyal ortamdan uzaklaştırabilir.
Ağız kokusunun sebebi yenilen gıdalardan, bir mide rahatsızlığından, diş ve ağız temizliğinin iyi yapılmamasından, diş çürüğünden vs kaynaklanabilir.
Öncelikle ağız kokusunun sebebini bulmak gerekir. Bu konuda bir uzmana başvurmanızı öneririm. Özellikle de diş hekiminize bu rahatsızlığınızdan bahsedebilirsiniz, sizi doğru yönlendirecektir.
Evde yapabileceğiniz yöntemler ise şöyle:
ÇITIR FISTIKLI TAVUK GÖĞSÜ
Malzemeler (6 kişilik):
2 tavuğun göğüs eti (Kasabınızdan tavuk göğüslerini ince parçalar halinde kesmesini rica edebilirsiniz ya da kendiniz de kesebilirsiniz)
1,5 su bardağı dolusu dövülmüş fıstık (kabukları çıkartılmış olmalı)
3 yemek kaşığı ketçap
2 yemek kaşığı mayonez
Yarım yemek kaşığı acı hardal
Yarım çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Yapılışı:
Malzemeler listesinde de yazdığım gibi tavuk göğüslerinin ince parçalar halinde kesilmiş olması gerekiyor.
Fıstıkları arzu ederseniz mutfak robotundan geçirerek ufalayabilirsiniz. Ancak çok ufak olmamalı dişe gelmeli.
STRESİ AZALTAN GIDALAR NELERDİR?
Yaşam koşullarının gittikçe zorlaşması bedenimizdeki stresi arttıyor. Buna bağlı olarak da birçok fiziksel hastalığı ne yazık ki beraberinde getiriyor.
Yaşamımız içerisinde çoğu zaman stresten kaçmak mümkün olamadığından (ancak alıp başınızı ıssız bir yerde yaşama şansınız varsa öncelikli önerim bu olur ki, neredeyse hiçbirimizin böyle bir şansı olmadığını düşünüyorum) yediğimiz gıdalar ile stres oranını düşürmeye çalışabiliriz.
9 Mayıs 2014 Cuma
TEREYAĞLI TAZE PATATES
Malzemeler (1 kişilik):
3 adet küçük taze patates
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Yapılışı:
Patatesleri çok iyi bir şekilde yıkayıp kurulayın (taze patatesin kabuğu da yendiğinden yıkama işleminin iyi yapılması gerekir).
BAYAT YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?
Besin değeri yüksek olan yumurta çorba yapımından, böreklere, keklere kadar birçok yemekte kullanılır. Ayrıca kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceklerinden de biridir.
Yumurtanın bayatlamış olması ise sağlığımız açısından büyük bir tehlike oluşturur. Çünkü zehirlenmelere yol açabilir.
Bayat yumurtayı anlamanın birkaç yöntemi vardır:
8 Mayıs 2014 Perşembe
EVDE KUMPİR NASIL YAPILIR? (KUMPİR TARİFİ)
Malzemeler (1 kişilik):
1 adet çok büyük boy patates
1,5 kibrit kutusu büyüklüğünde rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
İsteğe bağlı malzemeler (ben sadece 3 tanesini kullandım):
7 adet biberli dilimlenmiş yeşil zeytin
7 adet dilimlenmiş siyah zeytin
1 yemek kaşığı dolusu haşlanmış süt mısır
2 adet çok ufak doğranmış kornişon turşu
1 yemek kaşığı kapari
1,5 yemek kaşığı kısır
1 adet haşlanmış ve ince dilimlenmiş sosis
2 yemek kaşığı kırmızı lahana salatası
2 adet közlenmiş kırmızı biber turşusu
4 adet haşlanmış dilimlenmiş mantar
1 yemek kaşığı zeytin ezmesi
2 yemek kaşığı rus salatası (amerikan salata)
Ketçap
Mayonez
Hardal
Yapılışı:
Patatesin kabuğu çok iyi yıkayın, hatta arzu ederseniz bir fırça ile biraz fırçalayarak yıkayabilirsiniz.
Bir kürdanı patatese batırıp çıkartarak, her iki yüzüne de 15'er delik açın.
LİMONATA MUTFAK&BAR (ETİLER - İSTANBUL)
Geçen gün bir arkadaşımla beraber Etiler'deki Limonata Mutfak&Bar'a gittik. Öncelikle atmosferin nasıl olduğunu anlatayım.
Döşeniş şekli rustik ve country karışımı olmuş ama daha çok rustik ağırlıklı. Örneklemek gerekirse, hani Elvis Presley, John Travolta gibi sanatçıların filmlerinde gördüğümüz cafe tarzı yerler vardır. Sanırım Limonata Mutfak&Bar'ı da bu filmlerdeki yerlere benzetmem yanlış olmaz. Benim hoşuma giden bir döşeniş tarzıdır, beğenmeyenler fazla karışık ve gereksiz renkli bulabilirler. Bu düşünceye de çok saygım olur, çünkü özellikle kırmızı renk biraz fazla kullanılmış. Dediğim gibi beni rahatsız etmedi.
Beni rahatsız eden en önemli konu çıs tak çıs tak dediğimiz tarzda bir müzik olması ve müziğin volümünün sohbet etmeyi engelleyecek kadar yüksek açılması. Restoranlarda müziğe karşı değilim. Belki diyeceksiniz ki "Barmış gittiğin yer, müziğin açılması normal".. Ama bizim gittiğimiz saat tam olarak akşam yemeği yenen henüz barlara doluşulmayan bir saatti ve bu mekan akşam yemeği de verdiğini iddia eden bir kurum. Eh akşam yemeği veriyorsan bar kavramının dışına çıkıyorsun demektir... Bu nedenle müzik sistemlerini yanlış bulduğumu ve rahatsız olduğumu söyleyebilirim.
2 Mayıs 2014 Cuma
FIRINDA UNSUZ PIRASALI MÜCVER
Malzemeler (4 kişilik):
1 kilo pırasa
2 yumurta
3 su bardağı rendelenmiş eski kaşar
Bir fiske karabiber
Yapılışı:
Pırasaları ince ince kıyıp suda bekletme yöntemiyle yıkayın ve üzerini geçecek kadar su koyarak haşlayın.
ŞEKERİN ZARARLARI
Birçok kişinin şekerli gıdalara, tatlıya aşırı derecede düşkünlüğü var. Hatta çoğu kişi çocukları daha bebekken tatlı yedirmeye başlıyorlar. Toplumda genel olarak "Tatlı enerji verir, ye güzelim" diye bir yaklaşım söz konusu.
Peki şekerli gıdalar, evde bile yapılmış olsa gerçekten faydalı mı? Gerçekten enerji verir mi? Bu konuyu uzun zamandır araştırıyor ve konunun uzmanlarına soruyordum. Sonunda bilgi dağarcığım bu yazıyı yazmaya yetecek kadar gelişti. Detaylarını açıklayacağım ancak neredeyse her uzman ortak bir görüşte birleşiyor: