5 Ekim 2014 Pazar

FIRINDA MAKARNA TARİFİ


Malzemeler (2 kişilik):

24 adet kalın spagetti (ortasında delik olanlardan)
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
1 yemek kaşığı un
1,5 çay bardağı süt
2 kibrit kutusu büyüklüğünde taze kaşar
Bir fiske muskat (isteğe bağlı)
Bir fiske karabiber
Bir tutam tuz
4 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Kaynar suyu tencereye koyup içine 2 yemek kaşığı zeytinyağını ve bir tutam tuzu ekleyin. Kaynar haldeki bu suya spagettileri bölmeden koyun ve yumuşadıkça suyun içine doğru gömülmesini sağlayın.

Spagettileri bu şekilde yaklaşık 10 dakika haşlayın.

Bu esnada tereyağını tavaya koyup eritin.

Tereyağ tamamen eridiğinde unu katıp sürekli karıştırarak kavurun. Burada bir püf noktası söyleyeyim: Eğer tereyağını az koyduysanız un topak topak olacaktır. Bu nedenle bu sosu yaparken yağı belirtilenden az koymayın.

Unun rengi çok az pembeleştiğinde (rengi fazla dönmesin) sütü azar azar ekleyin. Her eklemeden sonra karıştırarak sütü una yedirin ve gittikçe boza kıvamı yakalayın.

Tüm süt bitip de sos boza kıvamına geldiğinde tuz, kababiber ve arzu ediyorsanız muskatı ekleyin.

Baharatlardan sonra bir iki defa karıştırıp altını kapatın.


Haşlanmış makarnaları süzüp, soğuk sudan geçirmeden (her tür makarnanın piştikten sonra soğuk sudan geçirilmesi çok yanlıştır) fırın kabına koyun.


Makarnaların üzerine hazırladığınız beşamel sosu sıcakken dökün (bu sosun sıcakken kullanılması çok önemli, çünkü soğudukça katılaşır).. Sosu döker dökmez, tüm makarnaya eşit dağılması için kabın içinde karıştırın.


Taze kaşarı rendeleyip, hazırladığınız beşamel soslu makarnanın üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kaşarlar eriyip, üstü kızarana kadar pişirin.


Çocuktan yetişkine kadar birçok insanın severek yediği beşamel soslu fırın makarna tarifinin yanında sebzeli kolay antrikot yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)

Not: Fırın makarna tarifini farklı makarna çeşitlerinden de yapabilirsiniz. Ancak en sık kullanılanı ve orijinal olanı kalın spagettiden yapılanıdır. Marketten aldığım paketin üzerinde fırın makarna yazıyordu, kalın spagetti diye yazmamışlardı. Aklınızda bulunsun :o)


1 yorum:

  1. Teşekkürler tarif için babam geçen sene ofise 5 Kg fırın makarnası almış aşçı vardı o bi kere yaptı bu sizin yaptığınıza benzer yaparken hiç bakmadım şimdi işten ayrıldı ben normal haşlayıp zeytinyağında kavurup ketçap , mayonezle yiyordum bakalım bu tarifi becerebilecek miyim :)

    YanıtlaSil