7 Ekim 2014 Salı

EV YAPIMI TURŞU TARİFİ: DOMATES TURŞUSU NASIL YAPILIR?


Malzemeler (5 litrelik kavanoza hazırlamak üzere):

3 kilo yeşil olgunlaşmamış sert domates
10 diş sarımsak
1 adet limon
2 adet asma yaprağı
3 litre kaliteli su
1 su bardağı dolusu üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı limon tuzu (kaşığı tepeleme doldurmayın)
5 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu

Yapılışı:

3 litre suya, sirkeyi, limon tuzunu ve kaya tuzunu katıp tuzlar eriyene kadar sürekli karıştırın. Kaya tuzu biraz geç eriyor ama arada bekleterek karıştırmaya devam ettiğinizde hepsinin eridiğini göreceksiniz.


Domatesleri güzelce yıkayıp 4'e bölün. Sap kısmının bağlantı noktasını küçük bir kesikle temizlemeyi unutmayın.

Limonu güzelce yıkayıp ince ince dilimleyin (kabuğu üzerinde kalmalı, soymayın).

Sarımsakların kabuklarını soyun. Dilimlemenize gerek yok, bütün halde kullanılıyor.

Kavanozun içine kesik domatesleri, sarımsakları ve dilimlenmiş limonları doldurun.

Ardından hazırladığınız turşu suyundan malzemelerin üzerini tamamen kapatacak kadar ekleyin.


En üste asma yapraklarını kapak gibi koyup, kavanozun kapağını sıkıca kapatın.


4 gün bu şekilde beklettikten sonra (bu süre içerisinde domateslerin yeşil renklerinin hafifçe sarıya döndüğünü göreceksiniz) tüketebilirsiniz.


Ayrıca Bakınız: Salatalık Turşusu Tarifi
                          Biber Turşusu Tarifi
                         Lahana Turşusu Tarifi

Afiyet olsun :o)

Not: Eğer turşu suyunun tuzu fazla kaçarsa, sadece 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekleyin yeterli. Sirke fazla tuzu hemen emecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder