Malzemeler (4 adet somun ekmek):
2 su bardağı un
2 çay bardağı oda sıcaklığından biraz daha sıcak su
25 gram yaş maya (kuru maya aynı kabarmayı sağlamaz. Bu nedenle yaş maya kullanmanız gerekir)
Yarım çay kaşığı toz şeker
Bir tutam tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
20 adet siyah zeytin (isteğe göre yeşil zeytin de kullanılabilir. Ben ikisini karışık kullandım)
4 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı:
Mayanın üzerine şekeri serpip, ılık suyun tamamını ekleyin ve karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Karıştıktan sonra 10 dakika kabarması için bir kenarda bekletin.
Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp, çok küçük olmayacak şekilde birkaç parçaya kesin.
Unu elekten geçirip ortasını havuz gibi açın.
Unun orta kısmına mayalı suyu, tuzu, kekiği, zeytinyağını ve kıyılmış zeytinleri katarak yoğurun. Malzemeler listesinde yazdığım ölçülerle ele hafifçe yapışan bir hamur elde ediliyor. Eğer daha önce çiğ ekmek hamuru gördüyseniz yapışkanlığı rahat anlayabilirsiniz. Görmediyseniz de sorun yok, dokunduğunuzda elinize yapışıyorsa olmuş demektir.
Bu aşamada hamurun bulunduğu kabın ağzını iyice kapatıp, hatta bir havluyla da sararak oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin. eğer vaktiniz varsa, daha fazla da bekletebilirsiniz. Benim yaptığım hamur beklettikten sonra 2 katı büyüdü :o)
Yeterli süre geçtiğinde hamuru göz kararı 4 eşit parçaya bölün. Ellerinizi unlayıp 4 parçayı da yuvarlak toplar haline getirin. Elinizde yuvarlarken yapışmaya başlarsa, biraz daha un alabilirsiniz.
Tüm hamurlara aynı şekli verdikten sonra, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ki pişerken kabarıp yapışmasınlar.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ekmeklerin kabarıp, üstleri hafifçe kızarana kadar pişirin.
Piştiklerinde fırından çıkartıp kendilerine gelmeleri ve kesince hamur olmamaları için yaklaşık 15 dakika bekletin.
Şöyle zeytinyağlı bamyanın suyuna bandıra bandıra yiyebileceğiniz gibi sadece peynirle tüketmekten bile zevk alacaksınız.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder