Malzemeler (16 adet):
3/4 su bardağı köftelik ince bulgur
2 yemek kaşığı dolu dolu acı biber salçası (Urfa veya Antep biber salçası olmalı)
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı isot (acı pul biber)
2 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3/4 çay bardağı sıvı yağ
15 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Kuru soğanın kabuğunu soyup rendeleyin.
Sarımsakların kabuklarını soyup çok küçük bir şekilde doğrayın (boyutları toplu iğne başından büyük olmamalı).
Maydanozu ince ince kıyın.
Bir kapta maydanoz hariç malzemeler listesinde yazan tüm malzemeyi birleştirip bir kaşıkla karıştırın (rendelenmiş kuru soğan ve sarımsakları da eklemelisiniz).
Tüm malzemenin eşit olarak karıştığından emin olduktan sonra, kabın ağzını hava almayacak şekilde kapatıp, buzdolabında 5-6 saat bekletin. Eğer akşam çiğ köfte yenilecekse, sabahtan bu malzemeleri hazırlayıp dolaba koymayı tercih ediyorum. Böylece akşam hazırlamam 15 dakika sürüyor :o)
Neden beklettiğimiz sorusuna da yanıt vereyim. Çiğ köftenin uzun müddet yoğurulmasının nedeni, bulgurun şişmesini sağlamak. Tarif ettiğim şekilde beklettiğinizde de bulgur çok güzel şişiyor yoğrulduğunda kolaylıkla lastik gibi oluyor. Kısaca yorulmanıza gerek kalmıyor :o)
Yeterli süre geçtiğinde karışımın içine kıyılmış maydanoz koyup, 15 dakika süreyle eze eze yoğurun.
15 dakika sonra çiğ köfteniz hazır :o) Daha da kolay bir şekilde yapmak isterseniz miksere koyarak kısa sürede macun kıvamına gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak ben elle yoğrulmasını daha çok seviyorum.
Tadına bakıp tuz, ekşilik vs oranını ayarlayabilirsiniz. Tadı tam istediğiniz gibi olduğunda, kayısı büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayıp, hafifçe sıkarak şekil verin.
Tabi ki sofranızda limon, marul ve lavaş ekmeği bulundurmayı da ihmal etmeyin :o)
Çiğ köfte yapmışken sofranızda güveçte pastırmalı kebap ve yoğurtlu havuç mezesi de bulundurabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Etli Çiğ Köfte
Afiyet olsun :o)
bir tanıdıkla birlikte hazırlanacağı zaman et illa ki ekleniyor. yanlışım yoksa 1'e 1 ölçüyle miydi? ama dışarıdan alırken ister istemez insan kuşkulanıyor ve işte o zaman etsizi tercih ediyor.
YanıtlaSilama şu fotoğraf gösteriyor ki, etli olsun etsiz olsun hiç farketmez, her zaman harikalar :)
Merhaba, ben de etli çiğ köfteyi her zaman tercih ediyorum. Hele de arkadaşlarım gelecekse ve evde taze taze yapıyorsam mutlaka et koyarım. Ama etsiz tarif isteyenler için (özellikle vejetaryen ve vegan beslenme düzenine sahip olanlar) etsiz de yayınladım. Et ölçüsü ise yarım su bardağı bulgura 400 gram olarak düşünebilirsiniz. Eğer tam ölçüleri görmek isterseniz şu adresten okuyabilirsiniz.
YanıtlaSilhttp://www.yarati-yorum.blogspot.com.tr/2014/04/etli-cig-kofte.html
Ve son cümlenize de kesinlikle katılıyorum. Çiğ köftenin her hali güzel, hele de iç malzemesi çok iyi ayarlanmışsa. Kendimi kaybederim yerken :o)))) Çok sevgiler
3/4 su bardağı bulgur verilen diğer malzeme ölçülerine göre biraz az geldi sanki bir de 15 diş sarımsak fazla olmaz mı? Sitenizi beğenerek takip ediyorum. Sevgilerimle
YanıtlaSil