28 Şubat 2014 Cuma

PATLICANLI PİLAV TARİFİ


Malzemeler (3 kişilik):

2,5 çay bardağı pirinç
1 adet büyük domates (veya iki küçük domates)
1 adet biraz iri ve uzun patlıcan
2 yemek kaşığı sirke
Yarım kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
3 çay bardağı kaynar su
Bir tutam tuz
2 damla limon suyu
Yarım kesme şeker
Kızartmalık yağ

Yapılışı:

Patlıcanları güzelce yıkayıp, baş kısmını kesin ve küp küp doğrayın.



Doğranmış patlıcanları 2 yemek kaşığı sirke ve bir tutam tuz (buradaki tuz miktarı malzemeler listesinde yazan tuz miktarı değildir) eklediğiniz su dolu bir kaba koyup acısının çıkması için 10-15 dakika bekletin (buradaki su miktarı malzemeler listesinde yazan su miktarı değildir).


Kızartma yağını iyice ısıtın, kızgın bir hale gelmeli. Yağ kızdığında patlıcanları önce temiz bir peçeteye çıkartıp kurulayın ve yağa atın.


Patlıcanlar kızarana kadar pişirin. Kızardığında temiz bir peçeteye veya gazete kağıdına çıkartıp yağının süzülmesi için bekletin.


Soğanı yemeklik doğrayın.

Domatesin kabuğunu soyup çok küçük küpler halinde doğrayın ya da rendeleyin.

Yarım çay bardağı sıvı yağı pilavı pişireceğiniz tencereye koyup kızdırın (zeytinyağı kullanıyorsanız sadece ısıtın, çünkü zeytinyağı da yanar). Kızmış yağa doğranmış soğanları ekleyin ve karıştırın.


Soğanlar yumuşadığında, doğranmış domatesleri ekleyin, biraz karıştırıp pirinci de katın.

soğan ve domates
Pirinçler şeffaflıklarını kaybedip beyazlaşana kadar karıştırarak kavurun.

Pirinçler de kavrulduğunda ateşin altını iyice kısın ve kaynar suyu, tuzu, 2 damla limon suyunu (parlaklık vermesi için) ve şekeri (tane tane olmasını sağlar) katıp bir-iki defa karıştırın. Hemen kapağını kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar çok kısık ateşte pişirin.

Pirincin piştiğini en iyi üzerinde küçük küçük delikler olmasından anlayabilirsiniz.

Pilav tamamen piştiğinde altını kapatıp patlıcanları ekleyin. Pilavı ve patlıcanları zedelemeden karıştırın ve 10 dakika kadar kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.

Demlenmiş pilavı herhangi bir et yemeğinin yanında servis yapabilirsiniz (örneğin fırında kuzu incik).

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder