Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
30 Haziran 2014 Pazartesi
BAHÇIVAN KEBABI
Malzemeler (4 kişilik):
750 gram kuzu kuşbaşı et
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
2 adet sivri biber
2 adet domates
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Havuçların ve patateslerin kabuklarını sebze soyucu ile soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayın.
29 Haziran 2014 Pazar
KANSERE KARŞI LİMON MUCİZESİ
İnternette Tarım Federasyonunun yayınladığı bir haberi ilgiyle okudum. Sizlerle de paylaşmak istedim. Eğer yazılanlar doğruysa bugüne kadar açıklanmamış olması çok üzücü...
Yazıyı olduğu gibi aktarıyorum:
"Tıpta son yenilik, kansere karşı etkili!
İFTAR MENÜSÜ 3. GÜN
Bloğumu düzenli takip eden bir okurumun ricası ve fikir vermesi üzerine iftar için kendime göre bir menü hazırladım. Tüm ay boyunca elimden geldiğince değişik menüler yayınlamaya çalışacağım. Umarım sizlere fikir vermesi açısından yararlı olabilir :o)
Menülerde tek sorunum şu... Ne yazık ki tatlı gıdaları sevmediğimden yemiyorum. Bu nedenle bloğumda çok az tatlı tarifim var. Menünün sonunda tatlı tavsiyesi göreceksiniz ama birkaç gün sonra muhtemelen tatlı tavsiyelerim kendini tekrar ediyor olacak :o) Ama eminim sizler bu konuda benden daha yaratıcısınızdır :o)
Bugünkü menümüz şöyle (tarifleri öğrenmek için lütfen her tarifin ismine tıklayın):
PATLICAN DOLGULU KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER
Malzemeler (4 kişilik):
4 adet kırmızı kapya biber (kırmızı tatlı biber)
2 adet kemer patlıcan
3 diş sarımsak
2 adet kornişon turşu
1/3 demet maydanoz
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
3 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı sirke
4 yemek kaşığı zeytinyağı (ya da isteğe bağlı sıvı yağ)
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Kırmızı kapya biberleri ve patlıcanları güzelce yıkayıp közleyin. Ben bu tarifte patlıcanları ateşte, biberleri ise fırında közledim.
28 Haziran 2014 Cumartesi
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE (AYŞE KADIN FASULYE)
Malzemeler (6 kişilik):
400 gram ayşe kadın fasulye
2 orta boy domates
1 orta boy kuru soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
4 su bardağı su (normal oda sıcaklığında)
7 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tuz
Yapılışı:
Yıkanmış fasulyelerin iki başından küçük parça kesip atın. Ardından uzunlamasına 2'ye bölün ve boyları çok uzunsa enlemesine de 2'ye bölün. Tüm fasulyeleri bu şekilde doğrayın.
27 Haziran 2014 Cuma
SUMAKLI KAŞIK SALATASI
Malzemeler (4 kişilik):
3 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet salatalık
Yarım kuru soğan veya 5 adet taze soğan
1/3 demet maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı dolusu sumak
2 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Kuru soğanı veya taze soğanı elinizden geldiğince küçük yemeklik doğrayın.
SAÇ RENGİ AÇMANIN EN SAĞLIKLI YOLU
Yaz mevsiminin gelmesiyle kimileri sahil kenarlarına, kimileri memleketlerine gitmeye başladı. Benim gibi henüz bir yere gidemeyenler ise tatil zamanının gelmesini iple çeker oldu :o)
Neyse bugünkü yazım zaten tatille alakalı değil, sanırım tatile gidemediğim için içimi dökmek istedim :o) Bugünkü tarifimi belki birçoğunuz biliyorsunuzdur. Ama bloğumu gençlerin okuduğunu da düşünerek yazdığımdan, tüm denenmiş ve etkili tarifleri listeliyorum.
Irk olarak genelde koyu renk saçlara sahibizdir ama, birçok kişi açık renge imrenerek saçlarını çeşitli işlemlere maruz bırakır ve yıpratmak uğruna renk açar. Bugünkü tarifimle saç rengini sağlıklı bir şekilde birkaç ton açabilirsiniz.
Malzemeler:
25 Haziran 2014 Çarşamba
KAVURMALI PİLAV
Malzemeler (4 kişilik):
4 kahve fincanı pilavlık pirinç
8 yemek kaşığı dolusu kavurma et (bakınız: Kavurma Nasıl Yapılır?)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
6 kahve fincanı kaynar su
3 damla limon suyu
Yarım çay kaşığı toz şeker
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Sıvı yağı tencereye koyun, kızınca pirinçleri ilave edin (pirinci yıkayanlar da var, ama bu şekilde nişastası gittiğinden ben yıkamamayı tercih ediyorum).
EV YAPIMI GÖZ KREMİ
Göz çevresindeki deri inceliği nedeniyle kırışmaya en müsait bölgemizdir. Derinin altında yağ tabakası olmadığından fazla beslenemez ve çabuk kırışır.
Kırışmanın sebebi sadece bu değil tabii. Her güldüğümüzde ya da kızdığımızda da göz kenarlarındaki deriyi yıpratacak mimikler yaparız. Bu durum da derinin gerginliğinin daha çabuk kaybolmasına ve uzmanların "kaz ayakları" dediği yapının oluşmasına neden olur.
İşte bu sebeplerle göz çevresinin bakımı çok daha dikkatli ve özenli yapılmalı. Zaten kozmetik ürünleri satan birçok mağazada da göz çevresi için ekstra kremler satıldığını biliyorsunuzdur.
Bugün vereceğim tarifi düzenli olarak uyguladığınızda göz çevresindeki deri beslenecek, gerekli vitamini alacak ve daha geç kırışacaktır. Ayrıca çok derin olmayan çizgileri de düzenli kullanıldığında bu kremle yok etmek mümkün.
Bu tarifteki göz kreminin faydaları şöyle:
Derinin dokusunu yeniler
Zengin antioksidan içeriğiyle yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri engeller
Göz çevresi şişliklerini azaltır
Koyu renk halkaları azaltır
Genişlemiş hücrelerin elastikiyetini kazandırır ve küçültür
Cildi nemlendirir ve besler
Kırışıklıkları azaltır, ince çizgileri zamanla yok eder
Erken yaşlanmayı önler
Güneşten zarar görmüş dokuyu onarır
Göz çevresi görünümünü sağlıklı bir hale getirir
Lekeleri azaltır
ACILI EZME
Malzemeler (3 kişilik):
2 adet domates
1 adet acı sivri biber
1 adet acı kırmızı biber
2 sap taze soğan
1 diş sarımsak
5 sap maydanoz
3 yaprak taze nane (veya bir tutam kuru nane)
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Bir fiske sumak
Yapılışı:
Yeşil ve kırmızı biberleri uzunlamasına bölüp çekirdeklerini çıkartın.
SAÇ UZAMASINI KOLAYLAŞTIRAN MASKE
Özellikle biz kadınların saçları zamanla yıpranarak daha geç uzamaya başlar. Sanırım bundan dolayı özellikle belli bir yaştan sonra "Saçım Nasıl Uzar?" ya da "Saç Doğal Yöntemlerle Nasıl Uzatılır?" gibi konuları araştırmaya başlarız.
Saçın hızlı uzamamasının en büyük sebepleri saçın yeterli beslenememesi ve fön - boya gibi saça zarar verem işlemlere maruz tutulmasıdır.
Bu gibi işlemler saçı kurutmanın ve yıpratmanın yanı sıra, saç köklerinin zayıflamasına neden olur. Buna bağlı olarak da saçlar zayıf, cılız olarak çıkıp, uzayamadan kopar.
Bugün sunduğum maske tarifi ile saç köklerinin beslenmesini ve güçlenmesini sağlayarak, çabuk uzamasına destek olabilirsiniz.
Açıklamalarımı bu noktada kesip tarifi yazayım:
23 Haziran 2014 Pazartesi
KAVURMALI YUMURTA
Malzemeler (1 kişilik):
100 gram kavurma (Bakınız: Kavurma Nasıl Yapılır?)
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
Teflon tavaya sıvı yağı koyup kızdırın. Kızmış yağa kavurmaları ekleyip ısınmalarını bekleyin.
HAFIZA GÜÇLENDİREN YİYECEKLER
Dünkü yazımda hafıza güçlendiren yöntemleri sıralamıştım. Tabi ki sadece bu yöntemler tek başına yeterli değil. Doğru beslenmek ve doğru gıdaları tüketmek de hafızanın güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor.
İşte bu nedenle bu yazımda da hafızamızı güçlendiren yiyecekleri liste halinde sunmak istedim. Aşağıda sıralanmış olan gıdaları olabildiğince günlük tüketiminiz içine dahil ederseniz, hafızanın zinde kalmasını desteklemiş olursunuz.
Hafıza güçlendiren yiyecekler:
22 Haziran 2014 Pazar
SHEPERD'S PİE (İNGİLİZ ÇOBAN TARTI)
Malzemeler (2 kişilik):
200 gram koyun kıyması
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
Yarım çay bardağından biraz fazla haşlanmış bezelye
1 adet havuç
1 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı dolusu sütlü püre (tarif için lütfen tıklayınız: Sütlü Püre)
Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar
1/3 çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.
HAFIZA GÜÇLENDİREN YÖNTEMLER
Özellikle yaşın ilerlemesiyle unutkanlık sorun olmaya başlar. Hatta yaşı ilerleyen birçok kişiden "inan sabah yediğimi hatırlamıyorum" gibi cümleler duymuşuzdur.
Hafızanızı güçlendirebilmek için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemleri düzenli olarak uygulayarak hafızanızın zinde kalmasını ve gelişmesini sağlayabilirsiniz (Ayrıca bakınız: Hafıza Güçlendiren Yiyecekler).
Hafıza geliştiren yöntemler:
ET SOTE
Malzemeler (4 kişilik):
Yarım kilo kuşbaşı et (isteğe göre dana veya kuzu)
4 adet sivri biber (isteğe göre acı olabilir)
2 adet domates
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Eti yumuşatmak için malzemeler:
2 yemek kaşığı sirke veya kırmızı şarap
1 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
Günümüz etleri genelde pişirildiğinde çok sertleştiğinden, soteyi yapmadan önce eti bir müddet pişirerek yumuşatmak gerekiyor.
ÇALIŞANLAR İÇİN PRATİK YEMEK ÖNERİLERİ
Dünkü yazımda çalışanlar kişiler için yemek yapmayı kolaylaştıran öneriler yazmıştım. Bugün ise bu önerilerden yola çıkarak, hızlıca yapabileceğiniz yemeklere örnekler vermeye çalışacağım.
Umarım işinize yarar :o)
Kıymalı Bezelye: Tencereye sıvı yağı koyup kızdırın. Dondurucudan yemeklik doğranmış soğanların bir kısmını alın ve kızgın yağa ekleyin. Soğanlar pişince arzu ettiğiniz miktarda domates salçasından, kavanozlara hazırlayıp koyduğunuz domatesten, yine dondurucunuzdaki haşlanmış bezelyeden ve buzdolabındaki kavrulmuş kıymadan ekleyin. Biraz da su ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dakikada yemeğiniz hazır :o) (Ayrıca bakınız: Kıymalı Bezelye)
21 Haziran 2014 Cumartesi
PAPAZ YAHNİSİ
Malzemeler (4 kişilik):
600 gram dana kuşbaşı et
40 adet arpacık soğan
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 baş sarımsak
4,5 su bardağı kaynar su
1/3 çay bardağı sirke
Bir tutam tuz
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı yeni bahar (dolmalık baharat)
1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yapılışı:
Arpacık soğanların kabuklarını soyun (sanırım bu yemeğin en zahmetli kısmı soğanların kabuklarını soymak).
ÇALIŞANLAR İÇİN YEMEK YAPMAYI KOLAYLAŞTIRAN ÖNERİLER
Erkek ya da kadın hiç fark etmez. Bu hız içerisinde sağlıklı ve güzel yemekler de hazırlayabilmek mümkün. Özellikle çocuğu olanların besleyici ve sağlıklı yemek yapmaları çok önem kazanıyor.
Aşağıda sıralanmış olan önerileri boş bir gününüzde yapabilirsiniz. Bu arada şunu belirteyim ki derin dondurucu ve buzdolabının normal katları yemek işinizi kolaylaştırmak için sizin en büyük yardımcınız :o)
Kolay yemek yapma taktikleri:
19 Haziran 2014 Perşembe
KENE PROBLEMİ İÇİN ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?
Bildiğiniz gibi bloğumda ara sıra internette ya da gazetede gördüğüm sağlık haberlerini de paylaşmaya çalışıyorum.
Bugünkü yazı keneden tehlikesiz bir şekilde kurtulma yönteminden bahsediyor. Bu yazıyı bir arkadaşımın facebook duvarında gördüm. Gerçekten işe yarıyor mu bilemiyorum, çünkü bugüne kadar kene problemi yaşamadım, umarım da yaşamam.
Yine de aklınızda bulunsun derim. Yazıyı tam olarak yayınlandığı şekliyle buraya alıntılıyorum:
Bugünkü yazı keneden tehlikesiz bir şekilde kurtulma yönteminden bahsediyor. Bu yazıyı bir arkadaşımın facebook duvarında gördüm. Gerçekten işe yarıyor mu bilemiyorum, çünkü bugüne kadar kene problemi yaşamadım, umarım da yaşamam.
Yine de aklınızda bulunsun derim. Yazıyı tam olarak yayınlandığı şekliyle buraya alıntılıyorum:
KAVURMA NASIL YAPILIR?
Malzemeler (4 kişilik):
Yarım kilo kuşbaşı koyun eti veya dana eti
1/3 çay bardağı sıvı yağ (Dana eti kullanıyorsanız yağ miktarını 2/3 çay bardağı olarak kullanın)
5 yemek kaşığı kırmızı şarap veya sirke (her ikisi de eti çok güzel yumuşatıyor)
1,5 su bardağı kaynar su
Bir tutam tuz
Bir fikse karabiber
Bir fiske kimyon
Yapılışı:
Sıvı yağı tavaya koyup kızdırın.
18 Haziran 2014 Çarşamba
TAVUKTAN YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler (6 kişilik):
2 litre su
3 adet tavuk but (kalçasıyla beraber. Kemiği de üzerinde olmalı)
2 adet defne yaprağı
2 adet kereviz sapı
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı tel şehriye
4 diş sarımsak
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
1 tatlı kaşığı dolusu un
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
Sos Malzemeleri:
5 diş sarımsak
Bir tutam tuz
2 limonun suyu
Sirke
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup 2'ye bölün.
İYOT EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR
Tuz paketlerinin üzerinde "iyotlu ya da iyotsuz" gibi tanımlar görürüz. Peki nedir bu iyot? Ne işe yarar? Bugünkü yazımda sizlere olabildiğince iyot konusunu özetlemeye çalışacağım.
İyot bir mineral çeşididir. Bu mineralin büyük bir kısmı tiroid bezinde bulunur ve tiroid bezinin fonksiyonlarının düzenlenmesinde görev alır. İyot, tiroid bezinin etkilediği normal büyüme ve gelişme, enerji kullanımı ve kilo kontrolü, zihinsel fonksiyonlar, beyin ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi çok önemli faaliyetlerin sorunsuz gerçekleştirilmesinin sağlanması için vazgeçilmez bir mineraldir.
İyot Eksikliğinden Kaynaklı Hastalıklar…
17 Haziran 2014 Salı
BELİ KIRIK KEBABI (BELİ BÜKÜK - BOYNU BÜKÜK)
Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bu kebabın çeşitli isimleri vardır :o) Benim en çok duyduğum ismi "Beli Kırık Kebabı"'dır. Ancak fikir vermesi açısından diğer isimlerini de yazmayı ihmal etmedim :o)
Malzemeler (2 kişilik):
2 adet kemer patlıcan
150 gram koyun kıyması (orijinalinde sadece koyun kullanılıyor. Arzu ederseniz dana ile karıştırabilirsiniz)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
4 diş sarımsak
2 adet domates
Yarım yemek kaşığı domates veya acı biber salçası (isteğe göre)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Bu kebabın kıymasını bildiğimiz köfte harcı ile yapanlar da var. Yani yumurta, ıslatılmış bayat ekmek, rendelenmiş soğan vs ile yapılmış halinden bahsediyorum. Ancak Urfa'lılar eti et olarak yemeği tercih ederler ve diğer malzemeleri eklemezler. Bu nedenle ben de orijinaline sadık kalarak kıymayı hafifçe baharatlandırıp başka bir şey eklemeden kullanmayı tercih ettim. Urfa'lı bir tanıdığımız kıymaya çok az un da katıyor ama ben eklememeyi tercih ettim.
YAĞLI CİLTLER İÇİN EV YAPIMI NEMLENDİRİCİ
Yağlı ciltlerin temizlenmesi kadar nemlendirilme aşamasında kullanılan ürünler de çok önemlidir. Eğer yanlış ürün kullanılırsa bu durum cildin daha da fazla yağlanmasına ve sivilce oluşumuna neden olabilir.
Tabi ki yağlı ciltler görünüm açısından da hoş değildir. Çünkü kişinin bakımsız olduğu düşüncesini oluşturur.
Bu yazımda sunduğum nemlendiriciyi sürmeden önce mutlaka yağlı ciltler için hazırlayacağınız temizleme toniği ile temizlemeniz gerekiyor (bakınız: Yağlı Ciltler İçin Doğal Temizleme Toniği). Temizlenmemiş bir cilde sürülen nemlendirici, gözenekler tıkalı olduğundan dolayı cilt tarafından emilmeyecek ve faydası görülemeyecektir.
16 Haziran 2014 Pazartesi
TATLI - TUZLU MUFFİN
Bu tarifteki muffinlerin yapımı aşamasında şeker ya da tuz kullanılmıyor. Bu nedenle pişirdikten sonra arzu ederseniz enlemesine ikiye kesip zeytin ezmesi, labne peynir sürebilir ve üzerine kekik - nane gibi bir baharat serpebilirsiniz. Ya da benim yaptığım gibi çikolata eriterek üzerine gezdirip pudra şekeri, kakao ya da rendelenmiş çikolata parçaları ile sunabilirsiniz. Tamamen zevkinize kalmış :o)
Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağı da kullanılabilir)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yapılışı:
Yumurtayı miksere koyup yüksek hızda çırpın.
YAĞLI CİLTLER İÇİN DOĞAL CİLT TEMİZLEME TONİĞİ
Hiç kimse cildinin yağdan parlamasını, bakımsız, yağlı, temizlenmemiş gibi görünmesini istemez. Yüzünüz ne kadar temiz olursa olsun, bu tip bir cilt kişinin kötü görünmesine sebep olur.
Ayrıca cilt yağı, kolay sivilce ve akne oluşumuna da yol açar. Genelde çok yağlı ciltler temizlendikten en fazla 3 - 4 saat sonra kötü görünümlerine döner.
Yağlı cilde sahip olmanın 4 temel sebebi vardır:
* Genetik cilt yapısı,
* Yüzün düzenli olarak temizlenmemesi,
* Yanlış beslenme,
* Yanlış kozmetik ürünleri kullanımı...
15 Haziran 2014 Pazar
DANG MYUN - VEJETARYEN CHAP CHAE (KORE USULÜ SEBZELİ NİŞASTA ERİŞTESİ)
Malzemeler (2 kişilik):
120 gram kore usulü nişasta eriştesi (Carrefour gibi büyük marketlerde satılıyor. Korece ismi Dang Myun olarak geçiyor)
1 litre kaynar su
1 adet küçük boy havuç
Yarım kuru soğan
2 adet yeşil soğanın yeşil kısımları
4 diş taze sarımsak (yeşil saplarını da kullanabilirsiniz) veya 2 diş kuru sarımsak
2 adet kereviz sapı (isteğe bağlı. Ben kerevizi çok sevdiğim için ekledim ama orijinalinde yok)
4 adet çin mantarı (bulamazsanız normal mantar da kullanabilirsiniz)
2 adet brüksel lahanası (ben kullanmadım ama fikir vermesi açısından belirtmek istedim)
2 yemek kaşığı susam yağı (bulamazsanız fındık yağı gibi bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı soya sosu (büyük marketlerde satılıyor. Kikkoman marka almanızı tavsiye ederim, diğerlerinin tadı güzel olmuyor)
1 adet kesme şeker
Yapılışı:
Dang Myun Kore'de yapılan bir nişasta eriştesidir. Nişasta makarnası da denilebilir. Görüntüsü şeffaftır. Pişince de aynı şeffaflığı korur. Protein yönünden zengin değildir. Ancak doğru pişirildiğinde tadı gerçekten harikadır.
YEMEKLERDEKİ BİTKİSEL YAĞLARIN KOZMETİKTEKİ FAYDALARI
Bu yazıda sıraladığım bitkisel yağları çoğunlukla yemeklerimiz için kullanmamıza rağmen, kozmetik konusunda da çok büyük faydaları var.
Bu faydalar bilinip, doğru kürler doğru oranla uygulandığında, tonlarca para ödenen birçok kozmetik ürününün yerine geçebilirler.
Bu yazıda sizlere çok kısa cümlelerle faydalarını açıklamaya çalışacağım. Umarım işinize yarar :o)
ZEYTİN EZMELİ YUFKA GEVREKLERİ
Malzemeler (56 adet):
1 adet yufka
2 yemek kaşığı dolusu zeytin ezmesi (isteğe göre siyah veya yeşil zeytin ezmesi)
4 tatlı kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı su
Yapılışı:
Yufkayı tezgaha yayıp ikiye bölün.
TUZ ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ: HİMALAYA TUZU
Yazı dizisinin son bölümünde Himalaya tuzunun özelliklerini yazmaya çalışacağım. Bu tuz için şunu demek istiyorum: "İşte benim tuzum! Her gün evimde düzenli olarak tükettiğim, bu nedenle de sağlık yönünden faydasını gördüğüm, yemeklerimin tadını daha da güzel yapan doğal, mineral dolu faydalı tuzum :o)" Şiir gibi oldu sanırım :o)
Şaka bir yana gerçekten en keyifle tükettiğim tuz diyebilirim. Hatta geçenlerde Makro Center'da Nestle Pure Life'ın çıkarttığı 4 değişik renkteki himalaya tuzunu gördüm. Merak etmeyin renkleri yine doğallıklarından, kesinlikle renk verici madde katılmıyor.
Himalaya tuzunun en çok bulunanı pembe ve beyaz olanlardır. Evimde kullandığım beyaz renkli olanı. Hatta "nasıl olsa blog benim bloğum reklamı kendi veririm" diye düşünerek kullandığım markanın paketinin resmini de çektim (Bu arada üstteki kapak resmi de Nestle Pure Life'ın pembe himalaya tuzu. Onu da denemek için almıştım, resmini de çekip buraya eklemek istedim).
13 Haziran 2014 Cuma
BRUSCHETTA (BRUŞETTA)
Malzemeler (8 kişilik):
16 dilim ekmek (istediğiniz herhangi bir ekmek olabilir)
4 adet domates
Yarım demet maydanoz
Yarım baş taze sarımsak (taze bulamazsanız 3 diş normal sarımsak da kullanabilirsiniz)
Bir tutam tuz
Zeytinyağı
Yapılışı:
Domateslerin kabuklarını soyup olabildiğince küçük küpler halinde doğrayın.
TUZ ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ: DENİZ TUZU
Tuz çeşitlerinin özelliklerinin açıklamaya devam ettiğim yazı dizisinin ikinci bölümünde deniz tuzunu ele alıyorum.
Deniz veya kaya tuzu satın alacağım zaman iri parçalı olanlarından tercih ederim. Bunun sebebi ne yazık ki toz halindeki üretimi yapılırken, içine kimyasal madde katılması korkum. Tabi ki bunu her firma yapacak demiyorum, ancak piyasada o kadar çok hileli, kimyasal maddeli ve sağlığa zararlı gıda satılıyor ki, güvenimi bir türlü oluşturamıyorum. Bu nedenle en güzeli iri parçalı olanlardan alıp, evinizde öğütmek. Bildiğiniz gibi artık sofra tuzlukları da öğütücü özelliğe sahip olabiliyor. Sadece bunlardan bir tane edinmeniz yeterli.
Deniz tuzunun özellikleri ise şöyle:
12 Haziran 2014 Perşembe
TUZ ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ: RAFİNE SOFRA TUZU
Çocukluğumda bir bildiğim sofra tuzuydu, eve de başkası alınmazdı ve bilinmezdi de. Ancak tıbbın ve bilimin çok ilerlemesiyle gıdalardaki gerçekleri de tek tek öğrenmeye başladık.
Bugünden itibaren 3 gün boyunca size rafine sofra tuzunun, deniz tuzunun ve himalaya tuzunun özelliklerini anlatmaya çalışacağım.
Bu yazı dizisini okumayı bitirdiğinizde sizin ve sevdikleriniz için en uygun tuz çeşidini de seçme şansınız olacak.
Rafine Sofra Tuzu:
BEEF STROGONOF (BÖFSTROGONOF)
Malzemeler (4 kişilik):
600 gram şerit şerit kesilmiş dana bonfile (strogonof bonfilenin şerit halinde kesilmiş haline deniliyor)
1 adet büyük kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı hardal
200 ml krema (marketlerde 200 ml'lik küçük kutularda satılıyor)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup ince ince piyazlık doğrayın.
ROKA SALATASI
Malzemeler (4 kişilik):
1 demet roka
3 diş sarımsak
Yarım limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Rokayı suda bekletme yöntemiyle iyice yıkayın ve ince ince doğrayın.
CAFE NAR (RUMELİ HİSARI - İSTANBUL)
Kendisi yurt dışında yaşıyor ve İstanbul'a ender olarak geliyor. Gelir gelmez de hemen buluşabilmek için tüm planlarımızı yaparız. Geçenlerde aradığında "kahvaltıya gidelim" diye konuştuk.
İstanbul'da yaşamanın en büyük avantajlarından biri boğaz manzarası, güzelim deniz ve deniz havası. Yaza girdiğimiz şu günlerde bu manzarayı ve mavi suların güneşin altında parlamasını izleyebilmek için Rumeli Hisarı'nda bulunan Cafe Nar'a gittik.
11 Haziran 2014 Çarşamba
ÇITIR ÇITIR YUFKA ÇUBUKLARI
Malzemeler (28 adet çubuk):
1 adet yufka
3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
İsteğe bağlı malzemeler (ben sade yaptım ve ana malzemeler hariç hiçbir şey katmadım):
Çeşitli baharatlar
Toz şeker (tatlı sevenler için)
Çok ince rendelenmiş eski kaşar veya parmesan
1 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
Keten tohumu
Yapılışı:
Yufkayı ortadan ikiye kesin.
KİRPİK GÜRLEŞTİREN DOĞAL YÖNTEM
Dünkü yazımda kirpiklerinizin doğal yöntemle beslenerek nasıl daha fazla uzayabileceğini yazmıştım (bakınız: Kirpikler Nasıl Uzar?). Bugün ise kirpiklerinizi gürleştirmenin yöntemini açıklıyorum.
Çünkü sadece uzun ve cılız kirpikler güzel bakışlar için yeterli gelmez. Seyrek kirpik gözünüzün doğal güzelliğini ortaya çıkartmaz.
Yöntem şöyle:
10 Haziran 2014 Salı
YUFKADAN KOLAY PİZZA
Malzemeler (1 kişilik):
Yarım yufka
3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Üst malzemeleri:
1 yemek kaşığı dolusu ev yapımı ketçap (ev yapımı ketçap pizzaya çok yakışıyor)
Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
İsteğe Bağlı Üst malzemeleri (Ben sadece 6 tanesini kullandım):
7 adet siyah zeytin
7 adet yeşil zeytin
1 adet sivri biber
Küçük boy yarım kırmızı soğan
4 adet mantar
Yarım yemek kaşığı haşlanmış mısır taneleri
1 adet domates
Bir tutam kekik
2 dilim salam
5 dilim sucuk
2 dilim pastırma
50 gram kavrulmuş kıyma
Yarım yemek kaşığı kapari
Çeşitli yeşillikler
Bunların dışında da arzu ettiğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Yarım yufkayı tezgaha yayın.
KİRPİK UZATAN DOĞAL YÖNTEM
Bence bir kadının bakışları dişiliğini en iyi simgeleyen unsurlardandır. Güzel bakışlar için uzun ve gür kirpiklere sahip olmak önemlidir. Çünkü kirpiklerimiz gözümüzün rengini vurgulamakla kalmaz, bakışlara masumiyet kazandırarak buğulu dediğimiz görüntüyü ortaya çıkartır.
Sanırım Türkan Şoray'ın bakışlarındaki en büyük gizem bu :o) Uzun ve gür kirpikleri gözlerini daha belirgin bir hale getiriyor :o)
Sunduğum bu yöntemi 15 gün boyunca her gün uyguladığınızda kirpiklerinizin uzadığını fark edecekseniz. Gür kirpikler için ise formülümüz farklı, lütfen tıklayınız: Kirpikler Nasıl Gürleştirilir?
Lafı fazla uzatmadan yöntemi yazayım:
9 Haziran 2014 Pazartesi
KAHVALTILIK ÇEMEN
Malzemeler (yarım kilo):
1 yemek kaşığı dolusu çemen tozu (aktarlarda bulunuyor)
1 tatlı kaşığı kimyon
20 diş sarımsak
1,5 su bardağı dolusu ceviz
4 yemek kaşığı acı biber salçası (Antep ya da Urfa biber salçası kullanmanızı tavsiye ederim. Yoksa tadı güzel olmuyor)
3 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Çok az tuz
Yapılışı:
Sarımsakların kabuğunu soyup, çok az tuzla havanda tamamen sulanana ve iri parça kalmayana kadar dövün.
BIG CHEFS (GÖKTÜRK - İSTANBUL)
Cumartesi günü bir işim dolayısıyla Göktürk tarafındaydım. Öğle saatinde vakit kısıtlı olduğundan alelacele bir şeyler atıştırmak üzere 4 kişi beraber Big Chefs'e gittik.
Mekan caddenin hemen üzerinde. Ancak buna rağmen betonun arasındaymış gibi hissetmiyorsunuz, çünkü masaların durduğu alan ahşap zeminle kaplanmış ve böylelikle sıcak bir hava verilmiş. Sandalyeler ve masalar ferforjeden. Aslında ferforje sandalyeler yastıksız oturmak için çok rahat değildir. Ama mekan bunu gözönüne alarak sandalyenin rahatsızlığı hissettirmeyecek şekilde yastıklar döşemiş. Bundan dolayı hem rahatlıkla oturuyor hem de ahşap zeminle ferforje masa - sandalyelerin oluşturduğu hoş görüntüde yemeğinizin zevkini çıkartabiliyorsunuz.
Cadde üzerinde olmasına rağmen kaldırımdaki ağaçların masaların üzerine doğru eğimli durması nedeniyle, oturur oturmaz sanki şehirden uzaklaşmış havasını yaşayabiliyorsunuz. İstanbul'un birkaç semtinde şubeleri bulunan Big Chefs tüm şubelerinde aynı menüyü ve aynı tarzda dekorasyonu uyguluyor. Tuvaletlerin döşenişi ise bana oldukça komik ve enteresan geliyor, çünkü yerlere döşenmiş olan tüm karolar gazete haberleri içeriyor :o)
8 Haziran 2014 Pazar
EVDE PİZZA NASIL YAPILIR?
Malzemeler (2 kişilik):
Hamur malzemeleri:
1 su bardağı dolusu un
1/3 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Yarım çay bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı yaş maya
Üst malzemeleri:
3 yemek kaşığı Ev Yapımı Ketçap (pizza sosu için ev yapımı ketçap mükemmeldir)
Yarım yemek kaşığı kekik (zorunlu değil ama yakıştığını düşünüyorum)
250 gram rendelenmiş taze kaşar peyniri
İsteğe Bağlı Üst malzemeleri (Ben sadece 6 tanesini kullandım):
10 adet siyah zeytin
10 adet yeşil zeytin
2 adet sivri biber
1 adet kırmızı kapya biber (tatlı kırmızı biber)
Küçük boy yarım kırmızı soğan
8 adet mantar
1 yemek kaşığı haşlanmış mısır taneleri
2 adet domates
Bir tutam kekik
4 dilim salam
10 dilim sucuk
3 dilim pastırma
100 gram kavrulmuş kıyma
1 yemek kaşığı kapari
Çeşitli yeşillikler
Bunların dışında da arzu ettiğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz
Yapılışı:
Yaş mayayı ve şekeri sütün içinde karıştırarak eritin.
KIYMA KAVURMANIN PÜF NOKTALARI
Çoğunlukla eve aldığım et, kıyma gibi ürünleri porsiyonluk parçalara bölerek dondururum ve gerektiğinde, gerektiği kadar çözdürerek kullanırım.
Ancak bazen işlerim dolayısıyla zamanım o kadar kısıtlı oluyor ki, kıymayı bölmek için zaman bulamadan olduğu gibi dondurucuya koyuyorum. Çözdürdüğümde ise ihtiyacım olan miktarı kullanıp gerisini kavurarak saklarım.
Neredeyse birçoğumuzda olduğu gibi mutfaktaki püf noktaları da annemden öğrendim. Canım annemin de söylediği gibi, kıyma kavurmada dikkat edilmesi gereken konular şöyle:
6 Haziran 2014 Cuma
EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler (4 kişilik):
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
Yarım çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
1 tatlı kaşığı un
Bir tutam tuz
Bir tutam nane
Bir tutam pul biber (veya tatlı toz biber)
6 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.
GALATASARAY TESİSLERİ RESTAURANTI (KALAMIŞ - İSTANBUL)
Öyle fanatik bir şekilde takım tutanlardan değilim. Arkadaşlara yapılan ufak tefek, can acıtmayacak ve gerçekten gülünecek espriler hariç, takımlarla ya da futbolla ilgili pek konuşmam. Milli maçlarımızı ise asla kaçırmam, bayrağımızın yabancı bir takıma karşı dalgalandığını görmek bana büyük bir gurur verir.
Kalamış'taki Galatasaray Tesisleri'nin restaurant kısmına çok sevdiğim arkadaşlarımın daveti üzerine gittim. Öncelikle durumumu izah edeyim: Galatasaray Tesisleri'nin hemen yanında Fenerbahçe Kulübünün Tesisi bulunuyor. Buluşma yerini yanlış anladığımdan ilk olarak Fenerbahçe Tesisi'ne girdim. Baktım ki restaurantta arkadaşlarım yok, hemen telefon ettim. Bana yanlış yerde olduğumu söylediklerinde tam restauranttan çıkmak üzereydim ki, garson çok kibar bir şekilde gelip "Beğenmediniz mi ortamı neden gidiyorsunuz?" diye sordu. Ben de gülümseyerek esprili bir ses tonuyla "Valla ben Galatasaray Tesisleri'ne gidiyorum. Doğduğumdan beri galatasaraylıyım" dedim. Garson da gülümseyince, iyi akşamlar dileyerek oradan çıkıp arkadaşlarımın yanına gittim.
5 Haziran 2014 Perşembe
SAKSI KEBABI
Malzemeler (6 kişilik):
3 adet bostan patlıcan
600 gram kuşbaşı kuzu eti
6 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
30 adet arpacık soğan (isteğe bağlı)
2 büyük domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Bir tutam kimyon
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı kaynar su
2 kibrit kutusu büyüklüğünde taze kaşar peyniri
Kızartmalık yağ
Sosu için:
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı kaynar su
Yapılışı:
Bir tencereye kuşbaşı doğranmış kuzu etini, 4 yemek kaşığı sıvı yağı koyup kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirmeye başlayın.
SİVİLCE İYİLEŞTİREN MASKE
Özellikle ergenlik döneminde sivilceler hem görüntü hem de acı vermesi açısından zorluk yaşatır. Öncelikle sivilceli bölgelerin günlük olarak, hatta sabah ve akşam çok iyi temizlenmesi gerekir (Bakınız: Cilt Nasıl Temizlenir?).
Bunun yanında yağlı, şekerli gıdalardan ve gazlı içeceklerden olabildiğince uzak kalmak doğru olur. Mümkünse kızartılarak tüketilen yiyecekler yenmemeli.
Son olarak tüm uzmanların da söylediği gibi, sivilcenin içindeki iltihabı boşaltmak gerektiğinde şunlar yapılmalı (çok gerekmedikçe lütfen sivilceleri sıkmayın):
* İki parça pamuk ya da gazlı bez alınarak sivilce bu bezlerle ya da pamukla sıkılmalı.
* Sivilcenin içindeki iltihap çıktıktan sonra mikrop kapmaması için bir kulak çubuğu biokadin gibi mikrop kırıcı bir sıvıya batırılarak boşaltılan kısmın üzerine sürülmeli.
Yukarıdaki maddelere ek olarak aşağıda sunduğum maskeyi cildinize haftada 2 defa uygulayarak sivilcelerin kurumasına ve yok olmasına yardımcı olabilirsiniz.