26 Nisan 2014 Cumartesi

ISPANAKLI BÖREK


Malzemeler (6 adet börek):

1 adet yufka
300 gram ıspanak
1 adet küçük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ + 1/4 su bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 kibrit kutusu büyüklüğünde ufalanmış beyaz peynir
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir yumurta sarısı

Yapılışı:

Soğanın kabuğunu soyup küçük küçük yemeklik doğrayın.


Ispanakları ince ince doğrayıp çok iyi yıkayın. Ispanak çok kumlu bir sebze olduğunda 3 - 4 kez suyunu değiştirerek yıkamanız gerekir (Ben ıspanakların köklerini de doğrayıp, yıkayıp kullanıyorum. Arzu ederseniz kullanabilirsiniz. Eğer köklerini böreğe kullanmak istemezseniz zeytinyağlı ıspanak kökü yapabilirsiniz).

Teflon bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvı yağı koyup kızdırın. Sıvı yağ kızdığında içine doğranmış soğanları atıp pembeleşene kadar kavurun.

Soğanların ardından yıkanmış ve suyu süzülmüş (sudan çıkarttığınızda bir kevgirde bekletin) ıspanakları ekleyin. Ispanaklar da biraz yumuşayana kadar çok harlı ateşte kavurun.


Ispanaklar yumuşadığında ateşi kapatıp içine ufalanmış beyaz peyniri, tuzu ve karabiberi katın ve karıştırın.

Yufkayı tezgaha serin.

Üzerine 1/4 su bardağı sıvı yağı gezdirerek dökün ve elinizle yufkanın her tarafını yağlayın.

Yufka yağlandığında yarım ay olacak şekilde ikiye katlayın.

Bu defa da yarım ay olan yufkanın üzerine bir yemek kaşığı yoğurdu koyup yine elinizle her tarafına yaydırın.

Bu aşamadan sonra yufkayı sigara böreği yapacak gibi 6 eşit parçaya bölün.

Tavadaki ıspanakları da göz kararı 6'ya bölün.


Yufkaların geniş kenarına ıspanaklı harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın.

Sardığınız yufkaları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Eğer çay saati gıdaları hazırlıyorsanız peynirli ve zeytinli pita da yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun :o)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder