Malzemeler (4 kişilik):
4 adet olabildiğince şişman ve olabildiğince uzun kemer patlıcan (bostan patlıcanı bu yemeğe yakıştırmıyorum)
300 gram kıyma
2 adet büyük domates
1 adet normal boy domates
2 adet sivri biber
1 adet büyük kuru soğan
1/3 demet maydanoz
1 dolu tatlı kaşığı salça
2 çay bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 tutam tuz + 1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sirke
Bir fiske karabiber
Çok az (çay kaşığının ucuyla) kimyon
1 litre kızartmalık yağ
Yapılışı:
Soğanı olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.
2 adet büyük domatesi yıkadıktan sonra, kabuğunu soymadan ikiye bölün ve rendeleyin. Kabuk kısmını rendelememeye dikkat edin, sadece iç kısmı rendelenecek.
resim 1 |
Teflon bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve kıymayı koyup sürekli ezerek ve karıştırarak kıymayı kavurun. Ezerek yapın diyorum çünkü kıymanın büyük topaklar halinde olmasını önlemeniz gerekiyor.
resim 2 |
resim 3 |
resim 4 |
Patlıcanları resimde görüldüğü gibi karşılıklı iki yüzünden olmak üzere alacalı soyun.
resim 5 |
resim 6 |
Patlıcanlar suda beklerken derin ve genişçe bir tencereye kızartma yağını koyup kızdırın. Yağın kızdığını en iyi içine çok az miktarda un serperek anlayabilirsiniz.
Yağ kızdığında sudaki patlıcanları çıkartıp temiz bir havluyla kurulayın (yoksa yağda patlar) ve kızgın yağa atın.
Patlıcanların bir yüzü kızardığında diğer yüzünü de kızartın (patlıcan bütün halde olduğundan çevirme işlemi biraz zor olabilir, çünkü patlıcan dönüyor. Bir müddet uğraşınca başarabilirsiniz :o))
Tezgahın üzerine birkaç katlı gazete kağıdı yayın.
Patlıcanlar kızardığında dikkatli bir şekilde yağdan çıkartıp gazete kağıdının üzerine koyun (kızarmış patlıcanlar yumuşamış olacaktır. Bu nedenle yağdan çıkartırken zedelememeye dikkat edin. Bunun için delikli düz kepçeyi ve maşayı bir arada kullandım). Gazetenin üzerine çıkartmamızın sebebi, patlıcanların fazla yağının süzülmesi için. Yoksa hem kıymadaki yağ, hem de patlıcanlardaki yağ birleşince yemeğin lezzeti kaçacak kadar yağlı oluyor.
Yağı süzülüp elinizi değdirebildiğiniz ılıklığa ulaşan patlıcanların bıçakla kestiğiniz kısmı üstte kalacak şekilde çok geniş bir borcama dizin (eğer elinizdeki borcam çok büyük değilse iki ayrı borcama da dizebilirsiniz).
resim 7 |
resim 8 |
resim 9 |
resim 10 |
Sivri biberleri ise tam ortadan (enlemesine) 2 eşit parçaya bölün. Biberlerin kalın kısmındaki çekirdekleri çıkartmak için bıçakla yararak yapabilirsiniz.
Domates dilimlerini ve biberleri patlıcanların üzerlerine koyun.
resim 11 |
resim 12 |
resim 13 |
resim 14 |
Borcamı biraz sallayın ki salçalı suyla normal su karışsın.
Fırının ızgara kısmını yakıp ısındıktan sonra patlıcanları fırına koyun. Üzerlerindeki domates ve biber hafifçe karardığında fırından çıkartıp, kendilerine gelmeleri için 5 dakika bekletin.
Servis için tabaklara koyarken yine çok geniş bir spatula kullanmanızı tavsiye ederim. çünkü içi dolu patlıcanları servis tabağına almakta zorlanabilirsiniz, hatta patlıcanlar dağılabilir.
Karnıyarığın yanına en güzel şehriyeli pilav ve cacık gider :o)
Afiyet olsun :o)
Not: Resimleri çekerken bana yardımcı olan canım ablama çok teşekkür ederim.
Çoğu tarifte karnıyarığın iç malzemesine de salça konulduğunu göreceksiniz. Ancak hem iç malzemeye hem de dışına salça eklendiğinde yemeğin tadı çok ağır oluyor ve bence patlıcanla kıymanın güzel tadını kaçırıyor. Bu nedenle iç malzemeye bol domates koyup, suyunu çektirmeyi ve salçalı suyu dışına dökmeyi tercih ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder