Malzemeler (3 kişilik):
2 su bardağı un
2/3 su bardağı su
Tuz
2 litre su
İç malzemesi:
250 gram kıyma (isteğinize göre dana veya koyun kıyması olabilir)
Yarım kuru soğan
Karabiber
Tuz
Sarımsaklı yoğurt için:
1 diş sarımsak
300 gram yoğurt
Bir tutam tuz
Pul biberli yağ için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Bir fiske pul biber
Bir fiske nane
Bir fiske sumak
Yapılışı:
Soğanı rendeleyin.
Rendelenmiş soğan, kıyma, bir tutam tuz ve bir fiske karabiberi karıştırın. Hamurunuzu yapana kadar bu karışımı kenarda tutun.
Temiz bir kaseye unu koyun. Unun ortasını havuz gibi açıp ortasına bir tutam tuzu ve 2/3 oranındaki suyu koyup yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Malzemeler bölümünde yazan ölçülerle yapıyorum ve tam geliyor. Yine de hamurunuz çok yapış yapış ya da kuru kaldıysa un ve su miktarını ayarlayabilirsiniz.
Hamur olduktan sonra merdaneyle açacağınız tezgaha biraz un serpin (Malzemeler bölümünde yazan un miktarı sadece hamur yapımında kullanılıyor. Un serpme işlemini gerçekleştirmek için un paketini yanınızda bulundurun. Çünkü arada içinden bir miktar un alıp, hamurun yapışmaması için tezgahı ve hamuru unlamanız gerekiyor).
Hamurun daha çabuk açılabilmesi için 2 parçaya bölüp öyle açtım. Ancak arzu ederseniz hamurun tamamını bir defada da açabilirsiniz.
Tezgahı ve merdanenizi biraz unlayıp hamuru açmaya başlayın. Hamur yufkadan daha kalın olacak inceliğe geldiğinde (kesinlikle yufka kadar ince olmasın, yoksa pişerken dağılabilir) önce diklemesine paralel sonra da enlemesine paralel olarak kesip kare parçalar çıkartın. Tatar mantısı çok küçük olmaz. Hatta bir kaşığa bir tane diye düşünebilirsiniz :o) O nedenle kareler çok küçük olmamalı ama yine de zevke göre değişir.
Hamurdan çıkarttığınız kare parçaların ortalarına kıyma koyarak üçgen olacak şekilde, hamurun bir köşesinden diğer köşesine doğru kapatın. İki yanından iyice yapışarak kapanması için parmaklarınız arasında bastırın. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
Kapattığınız parçaları pişirene kadar un serptiğiniz tepside biriktirin. Tepsinin bir katı dolduğunda mantıların üzerine un serperek bir kat daha mantı koyabilirsiniz.
Suyu tencereye koyup kaynatın. Kaynamış suya mantıları tek tek ama olabildiğince seri bir şekilde atın. Tüm mantıları koyduğunuzda sadece bir defa yapışmaması için karıştırıp daha sonrasında karıştırmayın. Çünkü mantı çok karıştırıldığında parçalanır.
Sarımsağı bir tutam tuz ile iyice sulanana kadar dövüp yoğurtla güzelce karıştırın.
Küçük bir tavada tereyağını eritin. Yağ biraz ısındığında hemen altını kapatıp baharatları katın.
Çukur bir tabağa delikli bir kevgirle (suyunu süzebilmek için) önce mantıyı, üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu ve en üste de pul biberli yağı gezdirin.
Eğer benim yaptığım gibi üzerine kıtırlar isterseniz, başta yaptığınız mantı hamurundan ceviz büyüklüğünde ayırın. Onu da yufka inceliğinde açıp ince uzun şeritler halinde kesin. 1 su bardağı kızartma yağını kızdırıp (ki ben evimde kızartma için fındık yağı kullanıyorum) kızartın. Mantının en üstünü süslemek için koyabilirsiniz. Yerken de çıtır çıtır gelen parçalar çok hoş oluyor.
Afiyet olsun :o)))
Not: Mantıyı yaparken hem yapımında hem de fotoğraflarını çekmede çok yardımcı olan canım öğrencim Sena Kutluay'a çok teşekkür ederim.
Canım Sena'm |
Mantının yanına kardeşi olan çiğ börek de yapmanızı tavsiye ederim :o)))
Mantıyı pişirdiğiniz suyu dökmeyin. Ekşili Köfte yapmak için kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder