17 Ekim 2014 Cuma

BALIK ÇORBASI TARİFİ (BALIK ÇORBASI NASIL YAPILIR?)


Malzemeler (4 kişilik):

Bir büyük balığın kafası ve kılçığı (veya yarım kilo küçük balığın kafa ve kılçıkları)
1 adet havuç
1 adet kereviz sapı
1 adet kuru soğan
2 adet defne yaprağı
Yarım limon
3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
5 su bardağı su
10 sap maydanoz
Bir tutam tuz
2-3 adet tane karabiber

Yapılışı:

Havucun üzerini sebze soyucu ile soyun ve gelişi güzel 2-3 parçaya bölün.



Kereviz sapını da yıkayıp 2-3 parçaya kesin.

Soğanın kabuğunu soyup 4'e bölün.

Limonun üst kalın kabuğunu bıçakla tamamen soyun. Kabuksuz halini ince ince dilimleyin (eğer limonun üzerinde kabuğunu bırakırsanız, çorba acılaşır ve tadı çok fazla buruk olur).

Tencereye balık kılçığı ve kafası ile beraber doğradığınız havucu, soğanı, kereviz sapını, defne yapraklarını, sıvı yağı, tane karabiberi ve tuzu ekleyin. Üzerine de 5 su bardağı suyu dökün. Kısaca maydanoz hariç tüm malzemeyi tencerenin içine koyuyoruz.

Su fokurdayana kadar harlı ateşte, fokurdadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

Yeterli süre geçtiğinde ocağı kapatıp, çok ince delikli bir kevgire çorbayı süzün. Eğer çok ince delikli kevgiriniz yoksa ince bir tülbentten süzerek akıtmanız da mümkün. Çorbanın suyunu bu şekilde süzerek berrak bir çorba elde etmiş oluyorsunuz.

Bu aşamada karar tamamen sizin. Arzu ederseniz çorbanın içinde pişirdiğiniz havuçları ve kerevizleri küp küp doğrayıp içine katabilir, yine isteğe bağlı olarak bir avuç kadar tel şehriye ekleyebilirsiniz. Tel şehriye eklerseniz, şehriyenin yumuşaması için kısık ateşte bir müddet daha pişirin (pişirme aşamalarında tencerenin kapağı kapalı olmalı). Ben bu defa yapmadım ama çoğu zaman bu yöntemi tercih ediyorum.

Maydanozu da ince ince kıyıp çorbanın içine katıp karıştırın. Ve çorbanız servise hazır.

Ne zaman balık ayıklasam kılçıklarıyla mutlaka bu çorbayı yaparım, hatta balıkçı temizlediyse kılçıkları bir torbaya koyarak vermesini rica ederim.

Çok lezzetli ve besleyici bir çorba olan Balık Çorbası'nın ardından istavrit tava sunmanızı öneririm.

Afiyet olsun :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder