Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
11 Kasım 2014 Salı
ETLİ KARA LAHANA DOLMASI TARİFİ
Malzemeler (3 kişilik):
1 demet kara lahana
400 gram kıyma
1 adet iri kuru soğan
1 çay bardağı pilavlık bulgur (arzu ederseniz pirinç de olabilir, ben bulguru tercih ediyorum)
1 adet domates
1 yemek kaşığı dolusu domates veya biber salçası
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
2 su bardağı kaynar su + 1 çay bardağı kaynar su
Yapılışı:
Kara lahanaları güzelce yıkadıktan sonra üzerlerini geçecek kadar kaynar su koyup yaklaşık 10 dakika haşlayın (burada kullanılan su miktarı malzemeler listesinde kullanılan değildir).
Kara lahanalar yumuşadığında kaynar sudan çıkartıp suyunu iyice süzün.
Suyu süzüldükten sonra tek tek tezgaha yayıp ortadaki kalın damarını keserek çıkartın. Saplarını atmayın doğrayıp, soğanla birlikte kavurup sarımsaklı yoğurtla sunabilirsiniz.
Yaprakları bazılarının yarısı bile çok büyük olacağından onları da ikiye bölün. Böylece büyük yapraklardan 4 adet dolma elde edersiniz.
Soğanları olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.
Maydanoz ve dereotunun yapraklarını saplarından ayırıp ince ince kıyın.
Domatesi yıkayıp rendeleyin.
1 yemek kaşığı domates ya da biber salçasını 1 çay bardağı kaynar suda karıştırarak eritin.
Bir kapta (ki bence dolmaları pişireceğiniz tencerede karıştırın. Böylelikle hem daha fazla bulaşık çıkmıyor hem de dolmaya koyulamayan çok küçük parçalar bile pişiyor ve lezzetten hiç kaybetmiyorsunuz) kıymayı, bulguru , yarım çay bardağı sıvı yağı, rendelenmiş domatesi, kıyılmış maydanoz ve dereotunu, yemeklik doğranmış soğanı, naneyi, salçalı suyu, tuzu, karabiberi ve kimyonu iyice karıştırın.
İç malzeme tamamen hazır olduğunda yapraklara sarmaya başlayın.
Sardığınız yaprağın en uç kapatma yeri alta gelecek şekilde tencereye dizin.
Tüm dolmaları sardıktan sonra üzerlerine bir tabağı ters olarak kapatın.
Üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ekleyip yaklaşık 1 saat kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Çok vitaminli, besleyici ve nefis bir tadı olan etli kara lahana dolmasının yanında soslu patates salatası sunabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder