Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
5 Şubat 2014 Çarşamba
KIYMALI POĞAÇA TARİFİ
Malzemeler (20 adet poğaça için):
2 su bardağı dolusu un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı (sıvı yağ)
80 gram tereyağ (margarin de olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
İç malzemesi:
350 gram kıyma
Yarım çay bardağı zeytinyağı (sıvı yağ)
Bir tutam tuz
Bir fiske karabiber
Bir fiske kimyon
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Tereyağını buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında yumuşaması için bir kenarda bekletin.
Teflon bir tavaya yarım çay bardağı sıvı yağı ve kıymayı koyup sürekli karıştırarak kavurun. Sürekli karıştırılması önemli yoksa kıyma büyük topaklar halinde yapışabilir ve poğaçanın içine koymakta zorlanabilirsiniz.
Kıyma iyice kavrulduğunda altını kapatıp bir tutam tuz, bir fiske karabiber ve bir fiske kimyon katıp karıştırın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
Bir kaba unu eleyerek koyun. Ortasını havuz gibi açıp 1 yumurta, yoğurt, bir çay bardağı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz, kabartma tozu, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ekleyip iyice yoğurun.
Hamur hazır olduğunda (tüm malzemenin tamamen karışması lazım. Yukarda yazdığım ölçüler tam olarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmenizi sağlayacaktır), 20 adet ceviz büyüklüğünde parçaya bölün.
Her parçayı elinizde yuvarlayıp top haline getirin ve üzerine bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın.
Kıymayı göz kararı 20'ye bölüp çay tabağı büyüklüğündeki hamurların yarısına kıymalı karışımdan koyun.
Kıymayı koyduktan sonra hamurun kıymasız olan tarafını diğer tarafın üzerine kapatarak yarım ay şekli elde edin. Hamurun uçlardan iyice kapandığından emin olun.
Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine aralarında en az 1'er parmak olacak şekilde poğaçaları dizin.
Tüm poğaçalar bittiğinde bir yumurtanın sarısını ayırın. Sarısını biraz çırptıktan sonra poğaçaların üzerine sürün.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında poğaçaların üzeri kızarana kadar pişirin.
Poğaçanın yanında anne turtası servis etmeye ne dersiniz? Ya da küçük kanepe ekmeklerinin üzerine muhammara sürüp onu da servis tabaklarına ekleyebilirsiniz. Sanırım bu poğaça ile mercimek köftesi de harika olabilir :o))
Afiyet olsun :o)
Çocuğumun okulunda kermes vardı bu tarifi yapıp götürdüm.Tek kelimeyle bayıldılar kapış kapış gitti.Bu arada genel olarak tüm tariflerinize baktım da hepsini çok detaylı anlatmışsınız.yemek yapmayı bilmeyen bile buradaki tariflerle her tür yemeği yapabilir.Sizi çok tebrik ediyorum,tarifler için teşekkürler.Yeni tarifler de bekliyorum
YanıtlaSilyorumumun "adsız" çıkmasını istemedim.adımı buradan yazayım. Perihan :)
YanıtlaSilNasıl bu kadar birebir ölçü verdiğinize gerçekten inanamıyorum, çok tebrik ederim.Hangi tarifinizi yapsam tam oluyor. Bu poğaçaya da tam not veriyorum. Sevgiler, Elif
YanıtlaSil