Dergi niteliğinde hazırladığım bloğumda yemek tariflerinden restaurant yorumlarına, ev yapımı güzellik ürünlerinden kocakarı yöntemlerine ve çeşitli konular içeren kişisel yazılara kadar birçok konuyu bulabilirsiniz. Tüm tarifleri evimde uygulayıp fotoğrafını çektiğimi de belirteyim :o) Kayıt olmadan yorum yapmayı arzu ederseniz, yorum bölümündeki yorumlama biçimini "anonim" olarak seçebilirsiniz. İyi eğlenceler :o)
15 Mart 2014 Cumartesi
GÜL BÖREĞİ MANTISI TARİFİ (KOLAY MANTI TARİFİ)
Malzemeler (16 adet gül böreği):
4 adet yufka
500 gram kıyma
1 orta boy kuru soğan
Bir fiske karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Bir tutam tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
Yarım litre kızartmalık yağ
2 iri diş sarımsak
Bir tutam tuz
16 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Yarım çay bardağı sıvı yağ ile kıymayı teflon bir tavaya koyup sürekli karıştırarak kavurun. Kavurma esnasında kıymayı biraz ezmenizi tavsiye ederim, yoksa iri topaklar halinde kavrulur.
Soğanın kabuğunu soyup olabildiğince küçük yemeklik doğrayın.
Kıyma kavrulduğunda soğanı da katıp, soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.
Soğan ve kıyma kavrulduğunda, ateşi söndürüp içine karabiber, kimyon ve tuzu katıp, karıştırın ve bir kenarda ılınması için bekletin.
Yufkaların her birini, boylamasına ve enlemesine keserek 4'er parçaya ayırın.
Geniş bir üçgen şekline getirdiğiniz yufkaların, geniş kısmı size bakacak şekilde tezgaha yerleştirin.
Kavrulmuş kıymayı göz kararı önce 4 eşit parçaya, bu 4 parçayı da kendi içlerinde yine 4'er parçaya bölün. Böylece elinizde 16 yufkaya da yetecek miktarda kıyma eşit olarak bulunacak.
Yufkanın geniş kısmına kıymayı yaydırarak (resimdeki gibi) koyun.
Ve yufkayı en altından itibaren yavaşça uca doğru sarın. Sarma işlemini yaparken sadece ortadan değil yanlardan da kıvırın. Yufkanın iki ucu açık olduğundan kıymanın dökülmemesi için yavaş sarmanızı tavsiye ederim.
Uca vardığınızda, uzun ince bir boru haline gelmiş yufkanın sol ya da sağ tarafından içe kıvırarak gül şeklini verin.
Tamamen sardığınızda 2 adet kürdanı gül böreğinin bitiş noktasından batırarak açılmamasını sağlayın.
Kızartmalık yağı kızdırın. Yağ kızdığında böreklerinizi yavaşça yağın içine bırakın.
Bir yüzü kızardığında zedelemeden diğer yüzünü çevirip kızartmaya devam edin. Tamamen kızardığında kağıt havlu yaydığınız bir tabağa fazla yağının süzülmesi için çıkartın.
Sarımsakları bir tutam tuz ile iyice sulanana kadar dövün. Ezildiklerinde yoğurtla karıştırın.
Gül böreklerini servis tabağına almadan önce yanındaki kürdanları çıkartın. Daha sonra servis tabağına koyup üzerine birer yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt ve arzu edilirse pul biber, sumak ve nane serpin.
Yaninda piyaz ya da çoban salata ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Not: Aynı tarifi kıymayı pişirmeden, çiğden koyup sararak da yapabilirsiniz. Bu şekilde daha da yumuşak ve sulu oluyor.
Ayrıca böreği fırında pişirmek de mümkün. Bunun için yufkaları sarmadan önce her tarafına yoğurt ve zeytinyağı karışımı sürmeniz gerekir (yoksa çok kuru olur) (Bakınız: Kıymalı Börek).
Yufkaları sarıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirdikten sonra, üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fotoğrafları çekmemde bana yardımcı olan canım Almina'ma (Almina Sürmeli) çok teşekkür ederim :o)
Yine mükemmel bir tarif.
YanıtlaSilBen fırında yaparken yoğurt ve yağ sürmüyorum yufkalara. Kızardıktan sonra fırını
kapatıyorum, etsuyu bulyonu gerektiği kadar suda eritip, mantıların uzerinde gezdiriyorum ve tekrar fırına yerleştiriyorum. Yufkalar fırının kendi sıcaklığında suyu çekince yumuşuyorlar.
Gercekten cok guzel bir fikir. Hatta ayni firinlanmis manti gibi olur. Mutlaka deneyecegim. Cok tesekkurler :0)
YanıtlaSil