Malzemeler (3 kişilik):
3 adet patlıcan
1 orta boy kuru soğan
3 iri diş sarımsak
1 domates
15 sap maydanoz
1,5 kesme şeker
Bir tutam tuz
Yarım limon
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 çay bardağı su
Yapılışı:
Soğanı ve sarımsakları küçük küçük yemeklik doğrayın.
Maydanozun saplarını ayırıp ince ince kıyın.
Domatesin kabuğunu küçük küpler halinde doğrayın.
Bir kapta soğanları, sarımsakları, domatesleri, ince kıyılmış maydanozları, zeytinyağının yarısını, şekeri ve tuzun bir kısmını karıştırın.
Limonun suyunu sıkın ama kabuk kısmını atmayın, bunu daha sonra kullanmanız gerekecek.
Patlıcanları güzelce yıkayın. Başlarını kestikten sonra bir kürdanla en tepesinden ve en altından 15-20'şer defa delin.
Patlıcanlardan birini tezgahın üzerine koyun. Hangi açıda dengede durabiliyorsa bıçakla uzunlamasına kesin. Bu kesimi yaparken patlıcanın en tepesinden başlamayın bir parmak aşağıdan başlayın. Aynı şekilde uç kısmına geldiğinizde yine bir parmak boşluk bırakın tam kesmeyin. Önemli olan bıçağınızın patlıcanın diğer kısmından çıkmaması. Sadece yarım kesmeniz gerekiyor.
Daha sonra bıçağı patlıcanın eninden sokun ve bu defa bıçağın ucu diğer taraftan da çıkacak şekilde kesin. Yine baş ve uç kısmından birer parmak kala kesme işlemini bitirin.
Limon kabuğunun içi ile patlıcanların üstünü altını olabildiğince limonlayın.
Patlıcanları genişçe ve çok derin olmayan bir tencereye yerleştirin. Yerleştirme aşamasında patlıcanın hiçbir kesim yapılmamış sırt kısmının alta gelmesi gerekiyor.
Şimdi bir tatlı kaşığıyla ve parmaklarınızla da patlıcanı biraz açarak içini tıka basa doldurun. Tıka basa dememin sebebi, pişip, patlıcanlar yumuşadığında bu tıka basa doldurduğunuz alanlar yayılacak.
Geriye kalan zeytinyağını, limon suyunu, suyu ve yine bir tutam tuzu patlıcanların üzerine gezdirerek koyun.
Kısık ateşte patlıcanlar iyice yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Tabağa servis yaparken geniş ve uzun bir spatula kullanmanızı tavsiye ederim. Yoksa yemeğiniz dağılabilir. Ayrıca servis tabağına aldığınızda bir kaşık yardımıyla patlıcanların kenarlarını hafifçe dışa doğru yaydırabilirsiniz.
Afiyet olsun :o)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder